Gde ići?

Mart – mesec frankofonije u Srbiji: frankofone inicijative u 13 gradova Srbije

Frankofonija

Francuski institut u Srbiji, kulturni i prosvetni operater Ambasade Francuske u Srbiji, sa zadovoljstvom vam predstavlja program Meseca frankofonije, koji odražava raznovrsnost frankofonih inicijativa u Srbiji. Kao i svake godine, Francuski institut je koordinisao izradu ovog programa.

Podsetimo se – Srbija je od 2006. članica posmatrač Međunarodne organizacije frankofonije; više susednih zemalja, u kojima francuski nije niti maternji, niti zvanični jezik, punopravne su članice ove organizacije (Albanija, Bugarska, Grčka, FYROM/Makedonija, Rumunija…). Ove zemlje dele istu privrženost kulturnoj i prosvetnoj frankofoniji, ali i multilateralnim zalaganjima Frankofonije na polju ekonomskih i društvenih inovacija, prevencije konflikata i ostvarivanja ciljeva Ujedinjenih nacija u oblasti održivog razvoja.

U Srbiji preko 100.000 učenika uči francuski, bilo kao prvi strani jezik (posebno u dvojezičnim frankofonim odeljenjima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Pirotu, Valjevu), bilo kao drugi strani jezik. Preko 1.000 učenika polagaće 21/22. aprila ispit DELF scolaire i steći međunarodno priznatu diplomu o stečenom znanju francuskog jezika.

Mesec Frankofonije u Srbiji – mesec zajedničkih inicijativa

U martu, gde god da ste u Srbiji, pozvani ste na proslavu Meseca frankofonije sa nama i     našim partnerima. Učenici, studenti, nastavnici, aktivni ili u penziji, prepustite se iznenađenjima koja vam pripremamo: frankofona pesma i koncerti, stripovi, gastronomija, predavanja i debate, takmičenja, izložbe, filmovi, ples, razgovori o kulturnoj baštini…

Ovaj mesec posvećen je frankofonim inicijativama u Srbiji, koje potiču od škola, gradskih opština, udruženja, muzeja, kulturnih centara, ambasada i predstavništava (Belgija i predstavnišvo Valonija-Brisel, Francuska, Grčka, Kanada, Maroko, Švajcarska, Tunis…).

Na programu je preko 30 manifestacija, u 14 gradova (Beograd, Čačak, Gornji Milanovac, Kladovo, Kragujevac, Kraljevo, Niš, Novi Sad, Požarevac, Šabac, Smederevska Palanka, Stara Pazova, Užice, Vrnjačka Banja). Ta raznovrsnost dokaz je vitalnosti frankofone mreže u Srbiji, kojoj u velikoj meri doprinose svi nastavnici francuskog jezika.

Ovo je petnaesta jubilarna godina Frankofone pesme u Srbiji: nakon regionalnih selekcija u Beogradu, Kladovu, Nišu i Novom Sadu, 16 najlepših frankofonih glasova Srbije (juniori i seniori) nastupiće u finalu koje će biti priređeno u subotu 25. marta u Nišu.

Najveći broj manifestacija u okviru meseca frankofonije državni i regionalni mediji mogu pratiti u direktnom dogovoru sa organizatorima, ili sa Francuskim institutom u Srbiji.

Sve aktivnosti u okviru meseca frankofonije možete pratiti na Facebook stranici posvećenoj frankofoniji u Srbiji.

 Posebnu pažnju medija skrećemo na događaj koji će biti organizovan u nedelju 25. marta u 14 sati u Narodnom pozorištu u Nišu – finale 15og Takmičenja za najbolje izvedenu frankofonu pesmu, koje organizuje Francuski institut u Srbiji, uz podršku Međunarodne organizacije Frankofonije (OIF), Ambasade Tunisa, putne agencije Monodrama i Ambasade Kanade.

 PROGRAM MOŽETE PREUZETI OVDE 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *