Gradski vodič

Dani kulturne baštine

Rimski bunar, omiljeno mesto ljubitelja istorijskih građevina, prepun je mistike. Ovo malo kontroverzno građevinsko čudo krije dokaze koji su mnogo zanimljiviji od legendi.

6

 

  •  Kalemegdan je svojim istorijski važnim mestima i pričama u centru dešavanja u poslednje vreme, jer animira ljubitelje istorije gotovo jednako kao i ljubitelje prirode. Koje su to manifestacije koje su otvorile vrata?

Kalemegdan je kulturno-istorijska riznica, u skladu sa tim javno preduzeće Beogradska tvrđava nastoji da oplemeni ovaj prostor raznim zanimljivim sadržajima. Pored naših objekata koji su svakodnevno otvoreni za javnost, trudimo se da svako godišnje doba dočekamo sa novim programom, u skladu sa prirodnim bogatstvima koje nam pruža Kalemegdan. Ono što je svake jeseni senzacija jesu Dani evropske baštine, kao i bogat program koji JP Beogradska tvrđava priprema za posetioce. Pripremili smo bogat muzički program na muzičkom paviljonu, a takođe na Donjem gradu tvrđave održao se spektakl godine – koncert 2Cellos.

  • Šta je ono što objašnjava fenomen naziva Rimski bunar, koja legenda to najbolje opisuje?

Samo ime ove građevine je sporno. Kako to da se zove Rimski bunar, a gradili su ga Austrijanci? Kako je onda nastalo njegovo ime? Ime su mu dali Beograđani u 19. veku, ističući time njegovu starost i mističnost. To nije jedini slučaj u našoj zemlji i šire da se pojedinim građevinama daje naziv rimski, kako bi se naglasila njihova starost. Na primer, širom naše zemlje, ali i šire nalaze se tzv. rimski mostovi, koji to zapravo nisu. Ali, ovaj objekat nije ni bunar u pravom smislu te reči. Bunar podrazumeva postojanje izdana. Austrijanci, verujući da će ga naći, kopali su do ispod nivoa reke Save, na 55. metru naišli su na vodonepropusnu stenu, ali nisu našli vodu. Vremenom se, međutim, atmosferska voda slivala u iskopanu rupu, polako je puneći, tako da ovaj objekat jeste, u stvari, jedna velika cisterna.

1

  •  Rimski bunar je trenutno u žiži interesovanja. Koje aktivnosti prate ovo istorijski prepoznatljivo mesto?

Na prostoru Beogradske tvrđave verovatno ne postoji građevina koju prati toliko mistike i legendi kao što je Veliki, u narodu poznatiji kao Rimski bunar. Tome je doprinela i činjenica da postoje određene nepoznanice koje se odnose ne samo na tačno vreme početka gradnje, već i na samog arhitektu ovog veličanstvenog zdanja. Ono što je uvek u žiži interesovanja jesu legende koje prate život ovog bunara od njegovog nastanka, iako se može reći da su činjenice možda i interesantnije i intrigantnije od uglavnom neproverenih i hronološki nemogućih legendi. Neretko se dešava da Rimski bunar bude najinteresantniji posetiocima, naročito najmlađima jer postoji verovanje da bacanjem parice u bunar dolazi do ispunjennja velikih neizgovorenih želja, stoga grupe dece, koje dolaze sa svojim edukativnim vodičima, najviše vremena provedu upravo u Rimskom bunaru, slušajući o istorijskom aspektu građevine, a istovremeno se beskrajno zabavljaju.

Ostatak intervjua možete pročitati u novom izdanju AHA magazina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *