Gde ići? Muzika

THE TIGER LILLIES u Domu omladine

Ulaznice su u pretprodaji po ceni od 1200 RSD, preko EVENTIM mreže.

Ponedeljak, 3. decembar 2018. u 21:00

Britanski kamerni kabare trio The Tiger Lillies spada u one specijalne pojave na globalnoj muzičkoj sceni koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim – uglavnom ih zavolite za sva vremena onog časa kad se upoznate sa njihovim pesmama, u kojima žive i nekako preživljavaju svi gubitnici koje možete zamisliti.

 Mornari, prosjaci, prostitutke, zelenaši i drugi  džeparoši, nesrećni ljudi čije se sudbine umetnički opisuju i proživljavaju u jednom vodvilju što kroz songove opisuju dno sveta, kao da je u pitanju najbolji dramski tekst. Kombinujući elemente cirkuske i ciganske muzike, atmosferu predratnog Berlina, motive iz ” Opere za tri groša”- sa savremenim temama. The Tiger Lilies su stvorili autentičan umetnički pristup na granici pozorišnog i muzičkog izraza, koji nema svog pandana na sceni. 
TL2 (c) Lukas Hueller

The Tiger Lillies je osnovao Martyn Jacques u Londonu 1989. godine – na njegov oglas da traži muzičara javila su se samo dva, srećom prava, sa sličnim idejama. Osnovna karakteristika njihove estetike jedinstvena je kombinacija angažovanog mjuzik-hola Brehtovog tipa i pank oštrice, koju je kritika nazvala cabaret-noir. Od tada su zabeležili oko 40 izdanja i bezbroj koncertnih pojavljivanja, više puta su nagrađivani i nominovani za različite nagrade. Njihovo nadovezivanje na rad velikana društveno svesnog teatra, koliko i na trivijalne muzičke forme, ocenjeno je kao logičan produžetak stvaralaštva jednog maestra kakav je Kurt Weil, preneseno u pop-kulturna vremena. Svoje teme i dalje traže i nalaze u miljeu onih koji nisu imali sreće – a njih bar ima svuda, te se nikako ne može smatrati čudom što imaju mnoštvo vernih fanova širom planete.

U Beograd dolaze posle tačno deset godina od prvog nastupa, sa potpuno novim programom pod više nego rečitim imenom: “Đavolovo igralište / Devil’s Fairground”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *