Dobra hrana

Otvorena III Nedelja italijanske kuhinje u svetu

Otvorena je treća po redu Nedelja italijanske kuhinje u svetu, koja će se održati u Srbiji do 25. novembra, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Subotici. Ove godine tema je “Mediteranska ishrana” koja Italiju čini jednom od najzdravijih zemalja u svetu. Italija će predstaviti ovu manifestaciju sa preko 1300 događaja u 110 zemalja. Prehrambeni sektor je simbol ali i konkretan element ekonomije i identiteta Italije. Ovaj sektor obuhvata preko 220 milijardi evra prometa u Italiji, 44 milijarde evra u izvozu i utiče na 13% bruto domaćeg proizvoda.

Ambasador Lo Cascio sa suprugom, chef Picco, Hyatt

Nedelju italijanske kuhinje u Srbiji organizuje Ambasada Italije u Beogradu u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu (IIC), Italijanskom agencijom za spoljnu trgovinu (ICE), Komorom italijansko-srpskih privrednika (CCIS), Udruženjem italijanskih privrednika u Srbiji (Confindustria Serbia), Počasnim konzulatom Italije u Subotici i Kulturnim centrom “Piazza Italia”, uz podršku brenda Maxi (koji je glavni sponzor) i AgriSer.

Uvodno dešavanje predstavljeno je u ponedeljak 19. novembra pod nazivom “Ukusi Italije u Srbiji” i obuhvatilo je degustaciju proizvoda karakterističnih za Italijane (u saradnji sa italijanskom zajednicom za kvalitet hrane IFOODQ). Među prvim događajima Treće nedelje italijanske kuhinje u svetu nalaziće se seminar o maslinovom ulju u organizaciji Italijanske agencije za spoljnu trgovinu u utorak 20. novembra u zgradi “Palazzo Italia” u Beogradu, zatim seminar “Teritorija, kvalitet, hrana, zdravlje” u organizaciji ambasade i ministarstava poljoprivrede Italije i Srbije u petak 23. novembra u hotelu Metropol Palace, seminar “Sirevi Italije, umetnost i veština” u organizaciji Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i Slow Food Serbia 20. novembra u “Palazzo Italia”. Komora italijansko – srpskih privrednika organizovaće dvodnevni sajam italijanskih proizvoda “Made in Italy in Serbia” u petak i subotu, 23. i 24. novembra u hotelu Metropol Palace. Predviđena su i dva posebna događaja za 22. novembar: jedno je veče posvećeno hrani u italijanskim delima (“Hrana u italijanskoj književnosti”) koji u klubu “Fabrika” organizuje Italijanski institut za kulturu, a drugo dešavanje je kuhinja “među oblacima” (“Magnifica” veče) u organizaciji Udruženja italijanskih privrednika u Srbiji i kompanije Alitalia, u restoranu “Credo” u okviru hotela Courtyard by Marriott. U Subotici, zahvaljujući aktivnostima kulturnog centra “Piazza Italia”, biće održane didaktičke radionice o italijanskoj kuhinji.

Hyatt, 06

Program treće Nedelja italijanske kuhinje obogatiće i Maxi supermarketi u Srbiji koji već od 15. novembra predstavljaju posebne promocije posvećene italijanskim proizvodima, pod nazivom “Italija po vašem ukusu”, a ponuda će trajati do 28. novembra. Takođe će biti predstavljena kulinarska umeća kroz “kuvanje uživo”, što je takođe jedna od karakteristika ovogodišnje Nedelje italijanske kuhinje, tako da je glavni kuvar Nenad Veljković već pripremao italijansku hranu 17. novembra, a to će ponoviti u subotu 24. novembra u Maxi supermarketu “Alonso”, dok će italijanski kuvar ovenčan Mišelin zvezdom, Eros Piko, održati “masterklas” u HoReCa centru Metro Cash and Carry u utorak 20. novembra.

Konačno, u skladu sa tradicijom iz prethodnih godina, pod inicijativom “Svi za sto” 26 restorana u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Subotici ponudiće, takođe od 19. do 25. novembra, poseban meni za degustaciju, posvećen trećoj Nedelji italijanske kuhinje u svetu.

Hyatt, 08

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *