Lični razvoj Zdrave priče

Predrasude

Imate li osećaj da retko istražujemo, retko eksperimentišemo? Koliko često biramo da idemo nedovoljno poznatim putem? Iskušavamo li sebe novim, neproverenim ličnim izborima? Biramo li komfor umesto izazova? Jesmo li predvidljivi? Imamo li unapred pripremljene reakcije, izbore, savete?

            Odakle očekivanost i predvidljivost? Odakle dolaze sve ono dobro i loše, ono što ta stalnost donosi?

Od mišljenja.

            Mišljenje oblikuje ponašanje. Promenom mišljenja, menja se i ponašanje. Naše mišljenje, naš unutrašnji govor, formira naša uverenja, naočare kroz koje posmatramo događaje i ljude oko nas.

            A onda lepeza, spisak stvari koje utiču na uverenja, stara zamka u analizi ljudske psihe. Tek kad pomisliš da si razumeo i pojednostavio, otvore se druga pitanja. Na tom spisku, u samom vrhu su predrasude.

ILLLL-01

            Predrasude – rano stečeno emocionalno obrazovanje koje uslovljava naše reakcije, intenzivni (neosnovani) stavovi koji se teško menjaju. U evolutivnom smislu, predrasuda je čoveku veoma značajna, primarno u vremenskoj ekonomiji. One nam omogućavaju da se lakše snađemo u situacijama povišenih zahteva ili multiplih izbora. Imamo na šta da se oslonimo. Fokusiraju nas. Čine efikasnijim i stalnim.

            Ali! Šta onda kad se zaglavimo?

            Kad ustaljeni pokušaji da se nešto postigne ne daju rezultat, javi se prepoznato višestruko iskustvo neuspelog pokušaja da se problem reši… A alternative nema, čak ni na nivou želje ili uvida. Predrasude su sasekle, na vreme eliminisale opasne alternative. Nama vlada niz spremljenih odgovora, unapred, bez razvijene samosveti o potrebi istraživanja.

            Toliko o ličnim predrasudama, a gde su tek one koje su deo kulture čiji smo članovi? Ograničavajuće, prezir puta kojim se ređe ide. Ostati u socijalno poželjnim okvirima – što, konzervativno, donekle podržavam. Tradicija nam je potrebna. Bez nje postajemo robovi konformizma i materijalizma. Naš koordinatni sistem, sem horizontalne ose aktuelnosti, mora da ima i vertikalnu, kao pripadnost nečemu i kontinuitet nečega.

            Ali? Sloboda izbora ima cenu koju ponekad treba i platiti.

            Predrasude utiču na naš stil života. Nemam ambiciju da tražim od Vas da ih menjate. Ali, da Vas pozovem da ih prepoznate, znate i razumete koliko utiču na ponašanje – to svakako… A onda i potencijalna promena nije daleko.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *