Film

Digitalno restuirana verzija klasika „Tri karte za Holivud“ pred Beogradskom publikom

„Tri karte za Holivud“, filmsko ostvarenje iz 1993. godine prikazano je sinoć u novom sjaju zahvaljujući projektu „Vip kinoteka“, u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke. Publika je imala priliku da pogleda digitalno restauriranu verziju ovog klasika koji je rađen u režiji Božidara Nikolića i produkciji Centar filma.

Premijeri su prisustvovali i oni koji su na ovom filmu radili – reditelj Božidar Bota Nikolić, scenograf Milenko Jeremić, kostimograf Jelisaveta Tatić, glumci – Bogdan Diklić, Vesna Stanojević, Vesna Čipčić, Lidija Pletl, Olivera Viktorović i Miloš Kodemo.

Božidar Bota Nikolić i Bogdan Diklić

Radnja ovog kultnog ostvarenja, za koje je scenario pisao Željko Mijanović, odvija se 1962. godine u malom mestu u Jugoslaviji, u kojem legendarni Branislav Lečić u ulozi policajca, priprema građane na dolazak Maršala Tita. Ova drama koja ima elemente komedije, sa druge strane prati tri dečaka koji se pripremaju da odu u Holivud. Nezaboravne uloge na ovom filmu ostvarili su i Ljubiša Samardžić, Velimir Bata Živojinović, Dragan Nikolić, Neda Arnerić, Milutin Mina Karadžić, Danilo Lazović, Josif Tatić, Danilo Bata Stojković i mnogi drugi

Jugoslovenska kinoteka i kompanija Vip mobile pokrenuli su projekat „Vip kinoteka“ sa ciljem da klasici jugoslovenske kinematografije, koji su proglašeni za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja, ostanu sačuvani u vrhunskom kvalitetu slike i tona za ponovno prikazivanje na domaćim i međunarodnim festivalima.

Dejan Turk i Marjan Vujović

Premijerom digitalno restauriranog filma „Tri karte za Holivud“ završava se prvi ciklus restauracije filmova u okviru projekta „Vip kinoteka“.

Besplatne projekcije filma „Tri karte za Holivud“, za beogradsku publiku biće organizovane 21. februara u 17 i 19 časova, u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke. Svi zainteresovani će moći da preuzmu ulaznice na blagajni Kinoteke u Uzun Mirkovoj. Nakon projekcije u Beogradu, film će biti prikazan u gradovima širom Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *