Film Gde ići?

Najavljan 66. Martovski festival

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, 66. po redu Martovski festival biće održan od 27. do 31. marta u Domu omladine, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu i ove godine trajaće pet dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video-art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, susreti i razgovori sa gostima festivala i drugi prateći programi.

Pomoćnik gradonačelnika i predsednik Odbora Martovskog festivala, Andreja Mladenović podsetio je da je ovaj festival jedan od najdugovečnijih u našoj zemlji i Evropi, što predstavlja odgovornost za sve koji učestvuju u njegovoj realizaciji.

Vršilac dužnosti sekretara za kulturu Ivan Karl ukazao je na značaj „kratkog metra” i naglasio da je na konkurs stiglo oko 4.000 filmova.

– Svi smo na istom zadatku i očekuje nas dobar festival. Dom omladine taj posao radi veoma kvalitetno, a Grad Beograd i Sekretarijat za kulturu su za potrebe ove organizacije izdvojili osam miliona dinara. Verujem da će se pozitivni trendovi koji su karakteristika ove manifestacije proteklih godina nastaviti i u budućnosti – rekao je Ivan Karl.

Umetnička direktorka „Martovskog festivala” – rediteljka Sonja Đekić istakla je da je ova manifestacija oduvek bila mesto gde su studenti mogli da prikažu najuspešnije filmove i dobiju potreban podsticaj za dalji rad.

Među gostima 66. Martovskog festivala biće istaknuti jugoslovenski i hrvatski reditelj Lordan Zafranović, koji će našoj publici premijerno predstaviti svoje novo delo – polučasovni dokumentarni film „Duh vremena”. 

Biće prikazana i ostvarenja Alesija Bocera, Viktora Kosakovskog, Kristin Briede, Audriusa Stonisa, Eme de Svaf, Marka Džejmsa Rolsa i drugih.

Cena ulaznica biće ista kao i prošle godine, 200 dinara, dok će studenti uz indeks moći da posećuju besplatno projekcije.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd. Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Filmski centar Srbije. Prijatelj festivala je kompanija „Lukoil Srbija”, a manifestaciju su podržali Italijanski institut za kulturu, „Alma Quattro”,  Kafeterija, Turistička organizacija Beograda i Turistička organizacija Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *