Umetnost

Keltska i srpska srednjevekovna crkvena umetnost na Sava Promenadi

Uzbudljivim avanturama na otvorenom kompanija Belgrade Waterfront ide u susret bogatim vizuelnim doživljajem na jednom od omiljenih beogradskih šetališta. Sava Promenada će, od subote 9. marta, posetiocima ponuditi mogućnost da uživaju u susretu dveju starih crkvenih umetnosti – keltskoj i srpskoj, kroz jedinstvenu izložbu fotografija pod nazivom „Keltska i srpska srednjevekovna crkvena umetnost: Paralele i uticaji“. Izložbu će u 15 časova zvanično otvoriti direktor Beogradskog irskog festivala Jas Kaminski.

Baš u vreme kada sve počinje da cveta, ova izložba doneće u Beograd duh zelene Irske, u okviru sedmog izdanja manifestacije Beogradski irski festival. Obala Save će tokom marta biti u znaku deteline sa tri lista, pa će zaljubljenici u irsko kulturno nasleđe biti u prilici da istraže sličnost između
dve udaljene zajednice, koje će izložba živopisno prikazati.

U okviru izložbe, biće predstavljene sličnosti i razlike na polju manastirske arhitekture koja ostavlja bez daha, sa kulama i zvonicima kakvi su obeležili srednji vek u Irskoj i Srbiji, uz fotografije jedinstvenih rukopisa i nakita iz tog vremena, kao i primera paganskih simbola koji su ušli u upotrebu u hrišćanstvu.

Veze i uticaji na polju umetnosti, ma koliko delovali udaljeno i neverovatno, često pokazuju kako su granice tu samo da bismo ih prešli i povezali se. Pridružite nam se i otkrijte povezanost različitih kultura u samom srcu Beograda!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *