Film Umetnost

66. MARTOVSKI FESTIVAL: SRPSKA PREMIJERA FILMA “DUH VREMENA” I KRATKI FILMOVI LORDANA ZAFRANOVIĆA

Petak, 29. mart 2019. u 19:00 – Dom omladine Beograda//Velika sala

Gost 66. Martovskog festivala biće istaknuti jugoslovenski i hrvatski reditelj Lordan Zafranović, koji će našoj publici premijerno predstaviti svoje novo delo – polučasovni dokumentarni film „Duh vremena“ (Zeitgeist / Švajcarska; 2018, 28’) i svoje kratke filmove po ličnom izboru.

Ostvarenje “Duh vremena” nastalo je na osnovu izložbe „Gradovi u pokretu“, koja kroz arhivsku foto-građu i dnevne listove prati svakodnevni život u Beogradu, Sarajevu, Istanbulu i Ankari, nakon raspada Otomanskog carstva. Autorka izložbe, scenaristkinja i producentkinja filma Nataša Mišković takođe će biti gošća Festivala. Ovo je njen prvi, a Zafranovićev stoti film.

Lordan Zafranović je filmsku režiju diplomirao je na Filmskoj akademiji (FAMU) u Pragu 1971. godine u razredu ‚oskarovca‘ Elmara Klosa. Magistar je režije. Od 1971. godine živi i stvara u Zagrebu. Godine 1991. odlazi u Pariz gde živi do kraja 1994, u Beču provodi 1992, a od 1995. stalno je nastanjen u Pragu. Lordan Zafranović je u većini svojih filmova i scenarista. Za svoj rad je primio veliki broj odlikovanja i nagrada. Njegovi najpoznatiji filmovi su ratna trilogija Okupacija u 26 slikaPad Italije i Večernja zvona.

Nataša Mišković je doktor istorije i predaje i radi na Univerzitetu u Bazelu. Film Duh vremena i putujuća izložba „Gradovi u pokretu – postosmansko nasleđe“ su rezultati velikog istraživackog projekta koji istražuje urbani prostor  nekoliko gradova: Beograd, Istanbul, Ankara i Sarajevo, kroz oči fotoreportera. Bavila se i pokretom Nesvrstanih i prijateljstvom Tita, Nehrua i Nasera. Autorka je knjige o istoriji Beograda u 19. veku, Bazari i bulevari. 

Lordan Zafranović o filmu Duh vremena: Sasvim slučajno sam prisustvovao otvaranju izložbe „Gradovi u pokretu – postosmansko nasleđe” i bio sam fasciniran. Nataša je uložila ogromnu energiju i ljubav istražujući fotografije iz prošlosti i pokazala je veliku odgovornost prilikom priprema za ovu predivnu izložbu. Pomislio sam kako bi bilo šteta da sve to nakon par nedelja završi opet u rafovima i predložio sam da se snimi film. Bilo mi je zadovoljstvo da radim s njom, koliko god bio skroman budžet, i da usaglasim svoju filmsku viziju sa njenom istoriografskom preciznošću. Ovo je moj stoti film – a njen prvi.

Kratki filmovi po izboru i u režiji Lordana Zafranovića:

Ljudi u prolazu (dokumentarni film, 10 minuta, 1967) // Profesionalni 35 milimetarski film koji je replika filma Portreti u prolazu.

Poslepodne (puška) (igrani film, 14 minuta, 1967) // Letnje poslepodne u gradskom dvorištu. Mladić, dečak i vrabac doživljaju dramu, sila letne sijeste prisiljava ih na zločin bez razloga.

Valcer (moj prvi ples)  (igrani film, 28 minuta, 1970) // Plesna škola u Splitu i maestro Juti – legenda više generacija koje su prošle „prvi valcer“ u njegovoj školi.

Lica terakota (dokumentarni film, 30 minuta, 2003) // Film o arheološkom čudu XX veka – otkriću glinene vojske kineskog cara Ćina Ši Huanga.

Lordan Zafranović će u subotu, 30. marta od 12 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda održati i masterklas, na kojem će govoriti o unutrašnjoj filmskoj formi. Svoja izlaganja će objašnjavati na primeru nekoliko izabranih konstrukcionih planova i filmskih inserata iz sopstvenog, obimnog dela.
Masterklas je otvoren za sve zainteresovane, ali je potrebno najaviti prisustvo na mejl: jovan.pantovic@martovski.rs (ime i prezime, 1-3 rečenice o sebi)

www.martovski.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *