Film

66. MARTOVSKI FESTIVAL: PROGLAŠENI DOBITNICI GRAN PRI I STRUKOVNIH NAGRADA

Na svečanom zatvaranju 66. Martovskog festivala, večeras su u Velikoj sali Doma omladine Beograda dodeljene GRAN PRI nagrade najboljim filmovima koji su prikazani u takmičarskim selekcijama, i to u kategorijama: dugometražni i kratkometražni dokumentarni film, domaći i međunarodni kratkometražni igrani film, animirani film i eksperimentalni film/video art. Novčani iznos nagrade za svaku od kategorija je po 2.000 evra i isplaćuje se u dinarskoj protivvrednosti.

Dodeljene su i četiri strukovne nagrade: za najbolju režiju, za najbolju kameru, za najbolju montažu i za najbolji zvuk. Novčani iznos svake strukovne nagrade je po 500 evra u dinarskoj protivvrednosti.Dodeljene su i četiri strukovne nagrade: za najbolju režiju, za najbolju kameru, za najbolju montažu i za najbolji zvuk. Novčani iznos svake strukovne nagrade je po 500 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Foto: Stanislav Milojković

STRUKOVNE NAGRADE 66. MARTOVSKOG FESTIVALA:

NAJBOLJI ZVUK

VLADIMIR KERKEZ I ALEKSANDAR RANĐELOVIĆ – DIZAJN ZVUKA I KOMPONOVANA MUZIKA za animirani film “BIO DVAPUT JEDAN KRALJ”

Obrazloženje žirija: U izuzetno jakoj konkurenciji, smatramo da su autori Vladimir Kerkez i Aleksandar Ranđelović za film „Bio dvaput jedan kralj“ imali najkompleksniji zadatak i najuspešniju realizaciju, istovremeno na planu dizajna zvuka i muzike. Dinamična pratnja radnje, karakterno podcrtavanje i doživljaj prostora, izvedeni su kao jedna organska celina sa pečatom svetskog standarda muzike i zvuka animiranog filma.

NAJBOLJA MONTAŽA

TAMARA KOSTIĆ – MONTAŽA filma “KAD SAM KOD KUĆE”

Obrazloženje žirija: Suptilnim osećajem za tajming i filmski ritam, Tamara Kostić precizno harmonizuje brojne aspekte ovog izuzetnog dela sastavljenog od naznaka i aluzija koje svoj puni smisao dosežu u mislima gledalaca.

NAJBOLJA KAMERA

IGOR LAZIĆ – KAMERA za filmove “JEDINI” i “GUŽVA”

Obrazloženje žirija: Autor u dve različite filmske forme, nalazi način da precizno, jednostavno, a pre svega vizuelno interesantno, učestvuje u pričanju priče, i time daje puni umetnički doprinos filmovima koje je snimao.

NAJBOLJA REŽIJA

SENKA DOMANOVIĆ – REŽIJA filma “OKUPIRANI BIOSKOP”

Obrazloženje žirija: Iako debituje u žanru dugometražnog dokumentarnog filma, autorka se znalački i upečatljivo bavi veoma složenom i aktuelnom temom, uspešno balansirajući između velikog broja protagonista koji nam, iako ograničeni u svojim nastojanjima večnim usudom podela, otkrivaju brojne frustracije turbulentnog vremena kom pripadamo. Ovo delo će ostati kao vredno svedočanstvo koje nas uverava da mnogo toga ipak zavisi od nas samih.

Andreja Mladenović, Foto: Stanislav Milojković

GRAN PRI NAGRADE 66. MARTOVSKOG FESTIVALA:

KRATKOMETRAŽNI IGRANI FILM

Gran Pri za najbolji strani kratkometražni igrani film žiri je dodelio hrvatskom filmu “NITKO NIJE SAVRŠEN” u režiji Barbare Vekarić.

Gran Pri za najbolji domaći kratkometražni igrani film žiri je dodelio filmu “MI SMO VIDELI LETO” u režiji Nikole Stojanovića.

EKSPERIMENTALNI FILM I VIDEO ART

Gran Pri za najbolji film u kategoriji eksperimentalni film/video art žiri je dodelio filmu “I DANCE ALONE”, autora Bogomira Doringera.


Pored glavne nagrade, žiri je dodelio i posebno priznanje – diplomu filmu “IBARSKA HIGHWAY” Aleksandrije Ajduković.


ANIMIRANI FILM

Gran Pri za najbolji animirani film žiri je dodelio filmu “RADIOVIZIJA- GOVORI MIHOVIL LOGAR”, autora Miloša Tomića.


Pored glavne nagrade, žiri je dodelio i posebno priznanje – diplomu filmu “Radiovizija-Smisao” Ive Ćirić.


DOKUMENTARNI FILM

Gran Pri za najbolji kratki dokumentarni film žiri je dodelio filmu “JEDINI” reditelja Nikole Polića.
Gran Pri za najbolji dugometražni dokumentarni film žiri je dodelio filmu “OKUPIRANI BIOSKOP” rediteljke Senke Domanović.
Pored glavne nagrade, žiri je dodelio i posebno priznanje – diplomu filmu “4 GODINE U 10 MINUTA” reditelja Mladena Kovačevića.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival podržali: Italijanski institut za kulturu, Living Pictures, Alma Quattro, Miamiam restoran, Mezestoran Dvorište, Kafeterija, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

Martovski festival zahvaljuje na podršci koju je u promociji pružilo 40 medijskih partnera.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *