Egzotična putovanja

KEY WEST IS THE BEST

Svi znamo onu našu Što južnije to tužnije, ali ovo nije takav slučaj. Najjužnija tačka Floride je sve sem najtužnija. 

Key West je jedinstveni tropski gradić sa kristalno bistrim morem, čarobnim zalaskom sunca i karipskim šarmom. Jednom rečju, ovo je mešavina svega što Vam za uživanje treba. U prilog tome govori i činjenica da mnoge poznate ličnosti nisu odolele njegovim čarima.

Pozdrav suncu

Nije ono što mislite, ne ustaje se rano, ne radi se joga na plaži… Ovde se radi o nekoj drugoj draži. U pitanju je proslava zalaska sunca. Svako veče, još od 1960. godine, lokalci, a i turisti idu na šetalište Mallory Square da bi se zabavili sa mađioničarima i  umetnicima i da bi uz hranu i piće dočekali čaroban zalazak sunca preko Meksičkog zaliva. Trenutak kada se preliju plava, roze, vatreno narandžasta i žuta je pravi raj za oči.

Miris i ukus Kube

Kubanska kultura i kuhinja su sastavni deo kako prošlosti, tako i sadašnjosti Key West-a. Još dok je Florida pripadala Španiji, ribari sa Kube su često plovili ovim vodama, a sa osnivanjem industrije cigara na Key West-u 1800. godine, mnogi Kubanci postaju lokalci. Pa tako ovde možete osetiti jak miris kubanske kafe, cigara, a i raznih jela i začina.

A kad smo kod čarolije ukusa, ne smete propustiti čuvenu Key Lime pitu, to je jedinstveno obeležje ovog mesta i prava poslastica za Vaša nepca.

Predah potraži na plaži

Ovde ćete pronaći plaže za svačiji ukus. Od užurbane Smathers plaže gde se možete zabavljati igrajući odbojku na pesku ili se oprobati u nekom od sportova na vodi, do mirnije i skrivenije Fort Zacharz Taylor plaže, koja Vam nudi mirisnu šumu punu hlada ili pak tople stene… Vi birate gde plivate.

Zanimljiva činjenica: Jedna od plaža, plaža Higgs, dom je i afričkog groblja… Naime, u leto 1860. godine, na putu za Kubu, američka mornarica je presrela tri broda koja su se bavila ilegalnom trgovinom roblja i preusmerila ih na Key West. Spaseni robovi su dobili hranu, smeštaj i lečenje, ali nisu svi uspeli da prežive. Na stotine njih je umrlo i sahranjeno je na ovoj plaži.

Starac i more

U šarmantnom delu grada se nalazi veličanstvena kuća izgrađena 1851. godine u španskom kolonijalnom stilu, koja je pripadala nikom drugom do Ernestu Hemingveju, velikom piscu avanturističkog duha. U kući se i dalje mogu naći razni suveniri sa njegovih putovanja, knjige, slike i pisaće mašine. Ovo je sada dom za preko 50 mačaka (polovina njih ima 6 prstića), koje su direktni potomci mačaka ovog čuvenog pisca. Ovde se nalazi i prvi bazen Key West-a, koji je sagradila Hemingvejeva tadašnja žena, dok se on nalazio u Španiji sa svojom ljubavnicom.

Zanimljiva činjenica: Bazen je sagrađen na mestu ringa za boks i koštao je neverovatnih 20.000 dolara, zbog čega je Hemingvej odlučio da zacementira novčić i teatralno izjavi: „Evo, uzmi i poslednji novčić koji imam.“ Mnogi turisti i danas traže taj novčić oko bazena.

U društvu predsednika

Mala bela kuća Harija Trumana je pravi dragulj za ljubitelje istorije. Prvenstveno je bila izgrađena kao sedište komande pomorske stanice tokom špansko-američkog rata, da bi 1946. godine postala dom 33. predsedniku SAD-a Hariju Trumanu, a sada je ova kuća muzej. Pored njega, ova kuća je ugostila još nekoliko predsednika, a neki od njih su Džon F. Kenedi, Džimi Karter i Bil Klinton.

Tekst: Ana Stambolić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *