Klub lidera

Skuvaj mi kafu – ali dobru!

Postoji veština u kojoj svako od nas misli da je – najbolji. Ultimativni test odrastanja i kompatibilnosti u našoj kulturi. Voda, džezva i jedno vrlo važno pitanje – kakvu kafu kuvaš?

Ispijanje kafe se, u našem regionu, odavno pretvorilo u ritual. Nasuprot životu u nekim drugim sredinama, gde se kafa služi u malim šoljama i ispija u jednom gutljaju, naša odbija da bude svedena na običnu jutarnju ili popodnevnu naviku. Miris i ukus koji se krije u omiljenim šoljicama u kuhinjama i policama kancelarija; prati nas u svakom novom poduhvatu; svedoči novim upoznavanjima, velikim prijateljstvima i zajedničkim trenucima.

Istovremeno, svako od nas je, odrastajući, učio kako da skuva najbolju kafu. Počeli smo igrajući se i slušajući priče poput „uf, kako sam danas popio dobru kafu“ ili onih malo drugačijih – „baš su mi nešto skuvali tanku, kao da je nisam ni popio“. Malo-pomalo smo razvili svoj ukus do tančina, pa već sa vrata govorimo „stavi mi jednu bez šećera“, preko telefona „skuvaj mi sad i ostavi da se ohladi, taman dok dođem“ ili „nemoj da je pustiš da provri do kraja“!

Pripremamo sveže mlevenu kafu jer u nju ugrađujemo i deo sebe, deo svoje veštine, bez obzira na to čime se bavimo. Važno je da mešavina bude kvalitetna – ali je važno i kakvi smo mi majstori! Šalimo se da možemo da živimo samo sa onima koji znaju da skuvaju dobru kafu, a kada sumnjamo u to, pre kažemo „ma neka, skuvaću ja sama“, nego da pravimo kompromise.

Trikovi za pripremu savršene šoljice ne postoje, jer je ovo umetnost poput svake druge, koja se ne služi varkama. Ipak, postoje male tajne majstora za koje možda niste znali, a koje vam uživanje u omiljenom napitku mogu učiniti još lepšim.

Pena u šoljici domaće sveže mlevene kafe često je znak raspoznavanja između „dobre“ i one „nevešto skuvane“ – mada ima onih koji preferiraju kada je nema. Osim što izgled čini primamljivim, gusta i obilna pena čuva toplotu kafe, čini ukus intenzivnijim i duže se zadržava u ustima.

Kada kuvate kafu, upotrebite običnu vodu iz česme, u neizostavnoj džezvi – po mogućnosti emajliranoj. Koristite manje džezve u koje staje dovoljno vode za jednu šolju, jer, kada delite kafu na više šoljica, pena često „pobegne“ samo u jednu. Ako je služite posle obroka – obavezno poslužite i čašu vode, kako bi se pre prvog gutljaja isprali svi ukusi namirnica koje ste prethodno pojeli.

Pre nego što dodate kafu, voda ne sme dugo da vri jer se tako pretvara u meku vodu, što će pokvariti ukus skuvane kafe. Čim kafa počne da se podiže u džezvi, sklanja se i sipa u posudu iz koje će se piti, jer je potrebno vreme da se ona „smiri“ – to jest, da se odvije proces ekstrakcije arome u šoljici.

Jeste li znali da se prava, domaća sveže mlevena kafa razlikuje po sortama baš kao što je slučaj sa vrstama vina? Na isti način, kao što postoje pravila degustacije vina, postoje i pravila o tome kako treba piti sveže mlevenu kafu. Na primer, najbolje ćete osetiti ukus i aromu ukoliko sačekate da se napitak malo ohladi, i ispijete kada je otprilike temperature tela.

Na kraju, pre nego što okusite kafu, zatvorite oči i duboko udahnite miris. Ako vam nakon što je probate prva misao bude „to je kafa“ uspeli ste da probudite sva vaša čula punim ukusom sveže mlevene kafe. Nakon toga će  prvi gutljaj sigurno biti – savršen, baš kao i nezamenljivi trenuci dana koje izdvojimo za uživanje u omiljenom napitku, sami ili u društvu najdražih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *