Gradski vodič

Novi vrtovi u Belgrade Waterfront-u

Stanovnici gradova, danas čini se više nego ikada, žele da žive okruženi zelenilom. Centar srpske prestonice, u skladu sa ovim pozitivnim trendovima, uskoro će krasiti još jedan veliki park sa najrazličitijim vrstama drveća, te brojne žbunaste vrste.

Da li ste znali da u Stokholmu čak 95 odsto stanovništva živi na manje od 300 metara od zelenih površina? Stanovnici gradova, kako izgleda, sve više vrednuju život u blizini zelenih oaza – neke od najlepših, poput predivnih parkova, često se nalaze baš u centru velikih gradova. Kada kroz njih prolazi i reka, kao što je slučaj sa Beogradom, onda to stvara savršene uslove za život ispunjen uživanjem u prirodi.

U skladu sa ovim trendovima, Belgrade Waterfront biće pravi primer urbane izgradnje pune zelenila, dodatno oplemenjene izuzetnom lokacijom na obali Save i direktnim pristupom reci. Park koji pokriva površinu od četiri fudbalska terena već od ovog leta biće novo mesto uživanja za sve Beograđane i njihove goste, sa čak 140 pojedinačnih stabala, mnoštvom cveća i raznovrsnih biljaka, uz brojne zanimljive sadržaje prilagođene različitim interesovanjima i uzrastima.

Osim parka, stanari svake pojedinačne zgrade u okviru Belgrade Waterfront-a uživaće u posebnim vrtovima koji daju osećaj života u skladu sa prirodom, dok se istovremeno nalaze u samom centru glavnog grada. Uzimajući najbolje od dva sveta, stanari stambene zgrade BW Residences već koriste sve prednosti dva zajednička podijuma sa zelenim površinama – jednog na drugom i jednog na četvrtom spratu – za druženje, uživanje u posmatranju zalaska sunca nad Savom ili jednostavno odmaranje posle dugog dana.

Na podijumu zgrada BW Vista i BW Parkview nalaziće se posebno dizajniran izdignuti zeleni plato sa stablima graba, a tačno ispred BW Viste biće zasađeno 29 patuljastih breza, drveća raskošne krošnje koje će leti praviti dragocen hlad. Stambena niskospratnica BW Magnolia moći će da se pohvali i drvećem čijim je imenom inspirisana. Među njima se izdvaja magnolija varijeteta Teddy Bear, neuobičajena za ovdašnje prostore, sa nesvakidašnjim kompaktnim oblikom krošnje i prelepim cvetovima.

Osim što će budućim stanarima pružiti mogućnost da prostrane terase urede po sopstvenim željama, BW Terraces će imati i značajnu zajedničku zelenu površinu. Ispred zgrade će se nalaziti upečatljive stepenaste travnate površine. Uz njih, tu su i senovita izdignuta ostrva sa visokim drvećem, a relaksacija je zagarantovana i na zelenoj površini koja se direktno nadovezuje na prostor unutrašnjeg bazena.

Stanari BW Arcadia i BW Aurora će oko svojih zgrada imati ukupno oko 600 kvadratnih metara zelenih površina, uključujući i dečije igralište, brdašce sa zelenim kaskadama, kao i mali trg sa velikom žardinjerom okruženom klupama. Za brigu o zelenom prostoru ispred ove dve stambene zgrade, u potpunosti posvećenom odmaranju i uživanju, kao i za sve ostale zelene površine u okviru Belgrade Waterfront-a, zadužena je služba održavanja, tako da one u svako doba godine izgledaju uredno i sređeno.

I saobraćajnice u okviru projekta biće oplemenjene drvećem – sadnice javora i graba biće posađene duž bulevara. Zajedno sa srebrnim borovima, ali i posebnom, 10 metara visokom jelkom koja će se nalaziti u centralnom delu parka, ove sadnice čine samo deo od oko 20 različitih vrsta drveća koje će biti zastupljeno u Belgrade Waterfront-u!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *