Wine club

JEDNA VINARIJA, ČITAVO PODNEBLJE

Vinski putevi najčešće obuhvataju staze i predele u određenom vinskom regionu. Retkost je, međutim, da čitavo jedno podneblje doživite u okviru samo jedne vinarske kuće, a upravo to Vam omogućava specijalni program vinskog turizma Vinski put, koji organizuje vinarija 13. jul Plantaže

U blizini Podgorice, pored Skadarskog jezera, gotovo u nedogled se pružaju redovi čokota vinove loze, koji na oko 23 kvadratna kilometra oblikuju jedan od najvećih i najlepših vinograda u Evropi — Ćemovsko polje.

Vinogradom gazduje kompanija 13. jul Plantaže i on je početna tačka Vinskog puta, koji će Vas, u okviru različitih tematskih programa, voditi kroz podrume, vinoteke i restorane Plantaža — kroz autentičan svet mirisa i ukusa crnogorskog podneblja, određenog morem, planinama, jezerom, nepreglednim vinogradima i pejzažima slikanim suncem, vodom, kamenom i vinovom lozom koja rađa autentična crnogorska vina.

Iako je vinograd ogroman, posetiocima je omogućeno da ga obiđu u potpunosti, uz čašu penušavog vina i u laganoj vožnji turističkim vozom koji klizi kroz ovo vinogradarsko carstvo, u kojem se uzgaja preko 30 različitih sorti grožđa. Među njima su svakako najznačajnije autohtone crnogorske sorte Vranac, Kratošija i Krstač

Prateći grožđe, posetioci će, uz stručne vodiče, dalje krenuti ka podrumima. U zavisnosti od odabranog programa, može se posetiti moderni podrum Ćemovsko polje ili najstarija riznica vina Plantaža — podrum Lješko polje, gde danas nastaju najbolja vina iz premijum segmenta i gde posetioci imaju privilegiju da probaju vina direktno iz bačvi i buradi, kao i neka od arhivskih vina koja se ovde pažljivo čuvaju. Ovde su nastala i vina iz serije Stari podrum, od kojih je poslednje (Cabernet Sauvignon 2012) dobilo 2017. godine zlatnu medalju na čuvenom Dekanterovom ocenjivanju u Londonu. 

Poseban doživljaj predstavlja poseta podrumu Šipčanik, koji je, po principu francuskih šatoa, smešten usred vinograda, ispod istoimenog brda, u istoj zemlji i u istom kamenu iz kojeg se i loza rađa. Podrum se nalazi na dubini većoj od 30 metara ispod zemlje. U obliku je zavojitog tunela, dugog 356 metara, prosečne širine 13,5 i visine 7 metara. U impresivnom prostoru, na 7.000 metara kvadratnih, vino se u drvenim sudovima neguje u idealnim uslovima. U drvenim buradima odležava i stari više od dva miliona litara vina.

Degustaciona sala podruma, površine 200 kvadratnih metara je na raspolaganju svim turistima i namernicima na putevima vina koji ovde mogu da probaju sva vina Plantaža, ali i da uživaju u slaganju hrane i vina. 

Desetine hiljada turista svake godine prođe ovim vinskim putem. Prepustite se i Vi čudesnom svetu vina i gastronomije u nezaboravnim vinskim turama, birajući programe po sopstvenom ukusu.  Navodimo samo neke od njih:

Restoran Jezero — mesto dobrog ukusa

Na 25. kilometru magistralnog puta od Podgorice ka Baru, u mestu Vranjina na obali Skadarskog jezera, smešten je restoran Jezero, omiljeno mesto brojnim turistima, ali i domaćim gostima, koji ovde dolaze da uživaju u dobrom zalogaju, vrhunskim vinima i ambijentu jednog od najlepših nacionalnih parkova Crne Gore. 

Velika terasa restorana kojim upravlja vinarija Plantaže, iznad samog Skadarskog jezera, čini ga idealnim za odmor i opuštanje. Pogled na najveće balkansko jezero, predele oko Virpazara, tvrđavu Lesendro — lokalitetom poznatim kao Njegoševa rana, te svežina koja dolazi sa jezera, čini boravak svakog gosta izuzetnim. No, ushićenje prirodnim atrakcijama u okruženju restorana samo je uvod u hedonistički doživljaj koji Vas očekuje. Poseban deo u jelovniku zauzimaju jela od jezerske ribe (krap, jegulja, ukljeva), dok blizina mora omogućava da na meniju uvek budu najplemenitije vrste jadranskih riba. Tokom obroka, možete da probate različite vrste vina uz različita jela, od penušavih, preko laganijih ili punijih belih i moćnih crvenih vina i da okusite svu snagu i raskoš koju ovo podneblje nosi u sebi. 

Za slaganje vina i hrane Francuzi koriste riječ marriage (venčanje), a to je upravo segment kojem se ovde poklanja posebna pažnja. Osoblje restorana je obučeno da Vam pomogne u odabiru, pa dobijate pravo eno-gastro putovanje Crnom Gorom. Salata sa pohovanom hobotnicom u kombinaciji sa Pro Animom — Pinot Blanc je zaista pravi užitak za nepca. Karpaćo od bifteka uz crnogorski Rose, ali i burger na „naš“ način i Vladika su samo neke od dobitnih kombinacija koje ovom prilikom preporučujemo. 

Wine shop Vranjina

Pored restorana Jezero, ukopana u kamenoj steni u obliku tunela, smeštena je vinska prodavnica Plantaža, osmišljena kao svojevrsna riznica aktuelnih vina, vina u posebnim pakovanjima, ali i nekih starih i retkih etiketa koje se mogu pronaći samo ovde. Pored vina, ovde se može naći i celokupan asortiman rakija od grožđa i breskve, ekstra devičansko hladno ceđeno maslinovo ulje sa Ćemovskog polja, kao i probrana ponuda suvenira.

U wine shop-u moguće je i degustirati veliki broj vina. Prodavnica je otvorena svakog dana od 9 do 20h.

Novi sadržaji Vinski put Plantaža je veoma kreativan, sa uvek novim sadržajima. Pored vidikovca sa koga se gotovo čitavo polje može obuhvatiti pogledom, tu je i konjički centar Vranac sa sve više upita za jahanje u vinogradu. Poseban program je posvećen parovima, mladencima koji žele da se slikaju, uživaju u vožnji kočijom i sl. Svakodnevno se razvijaju nove ponude, od avanturističkih do programa za one koji žele da se osećaju korisno, da pomognu u berbi ili učestvuju u proizvodnji vina. Dodir sa prirodom je značajna atrakcija, posebno za strance. Treba dodati da je Podgorica, uz Beč, jedna od dve prestonice u Evropi sa sopstvenim vinogorjem.

„BOUQUET“ 

Obilazak vinskog podruma Šipčanik i degustacija vina Krstač, Vranac i Vranac Pro Corde, uz bruskete sa tradicionalnim njeguškim sirom i maslinovim uljem iz maslinjaka Plantaža, što doprinosi posebnom doživljaju.

Trajanje programa: 1h; Cena po osobi: 12 €. 

„UKUSI PODNEBLJA“

Obilazak podruma Šipčanik uz eno-gastro degustaciju:

Crnogorski Val & mus od krem sireva;

Luča & stari sir u maslinovom ulju sa orasima, smokvama i ruzmarinom;

Vladika & marinirani šaran sa suvim voćem;

Vranac Reserve & crnogorski pršut sa maslinama;

Medun & crna čokolada.

Trajanje programa: 2h; Cena po osobi: 32€.

O kompletnom programu i uslovima poseta se možete informisati u Sektoru za vinski turizam kompanije 13. jul Plantaže na telefone: +382 20 444 125 i +382 67 099 099, putem mail-a visit@plantaze.com ili na sajtu www.plantaze.com



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *