Gradski vodič

Poznate tate promovišu čitanje deci


Akcija „Čitaj mi tata“ nastala je sa željom da se promoviše kultura čitanja od najranijih dana i ukaže na to zašto se tatino čitanje najviše pamti i voli. Veliki broj dece sa roditeljima uživao je u odabranim pričama koje su poznate tate Željko Vasić, Stefan Buzurović, Bane Tomašević i Ilija Bozoljac, kao ambasadori čitanja, čitali su sa puno ljubavi i nadahnuća deci uživo najlepše knjige domaćih i svetskih autora u okviru akcije „Čitaj mi tata“, koja je održana u zgradi Belgrade Waterfront-a (zgrada nekadašnje Beogradske zadruge). Mališani su uživali u radionici aktivnog slušanja i pamćenja, ilustrovali priče i dobili lepe knjige na poklon zahvaljući prijateljima akcije Dexy Co kids i izdavačkoj kući Mala Laguna. Među prisutnima bilo je i hrabrih tata koji su se pridružili, tačnije uzeli učešće u javnom čitanju najlepših priča za decu.

Najnovija naučna istraživanja pokazala su da kada tata čita deci, to ima pozitivne vrednosti za sve: za decu – jer se kada tata čita kod dece razvija analitičko razmišljanje i logičko zaključivanje (kada mama čita to je „transfer emocija“), za tatu – deluje umirujuće i opuštajuće više od pecanja, za mamu – jer doprinosi jačoj porodičnoj povezanosti i harmonizaciji unutarporodičnih odnosa.


Željko Vasić i Ilija Bozoljac, ambasadori čitanja odgovorili su na nekoliko pitanja o tome kada, kako i šta čitaju svojoj deci:
Da li je Vama tata čitao bajke kad ste bili mali? Ili je to ipak češće radila mama?
Željko: Moj tata je voleo da mi čita bajke, a kada bi potrošio ceo opus već napisanih opšte poznatih bajki, izmišljao je neke svoje bajke i priče koje su meni bile zanimljivije. Priređivao mi je i lutkarsko pozorište pred spavanje. Te usopmene su ostale duboko urezane u mom sećanju i mislim da su mi pomogle da razvijem maštu i kreativnost.
Ilija: U mom slučaju ipak je mama bila ta koja je čitala priče.
Koja je Vaša omiljena bajka, a koja vaše dece?
Željko: Uvek sam voleo „Crvenkapu“, ali nikada mi nije bilo jasno zašto su roditelji slali samo dete u šumu. Moja deca su se, s obzirom da ja volim da glumatam i da se zezam kada im čitam, uvek najviše smejala kada sam im pričao „Vuka i tri praseta“, jer kada dunem i vatru sunem… svi popadaju ali od smeha.
Ilija: Meni su najdraži „Vuk i sedam jarića“, i moram priznati uvek me je zanimalo kako to kreda menja glas. Moje kćerke ipak malo više vole novije priče, pa im je omiljena bajka „Male Princeze“.
Da li nekada vi ili deca izmenite kraj priče, kako biste je učinili još zanimljivijom?
Željko: Ne bih mogao da se setim, jer se improvizacija dečava na licu mesta, ali sigurno da da.
Ilija: Obično se držim onoga kako piše ali naravno da postavljam podpitanja kako bi one reagovale u određenoj situaciji.
Ko pre zaspi dok čitate priče za laku noć – vi ili deca?
Željko: Ipak ja…
Ilija: Obično se one uspavaju pre mene.
Kako najviše volite da provodite vreme sa svojom decom?
Željko: S obzirom da su veliki, imaju neka druga interesovanja. Vole da putuju. Navikli smo ih da budu otvoreni i upoznaju neke druge ljude i kulturu. To je samo naše vreme i naša mala ekskurzija koju praktikujemo nekoliko puta godišnje, kada ugrabimo priliku za to.
Ilija: Samo provođenje vremena sa decom je prelepo, a najlepše je kada aktivnosti dođu spontano.

„Čitaj mi tata“ prva je u nizu akcija nastala iz potrebe da čitanje ponovo postane važno u društvu i da kultura bude dostupna svima od najranijih dana. Ovu akciju je sprovela u delo, od ideje do realizacije, naša poznata novinarka i glumica Anita Lazić Todorović sa novinarkom i TV voditeljkom Ninom Radulović, u saradnji sa Belgrade Waterfront-om.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *