Nekategorizovano

Nail art by Katarina Paluničić

Koliko vas je poželelo da promeni radno okruženje, da započne privatan biznis i konačno radi posao koji voli? Rizik ogroman, uspeh nezagarantovan. 

Samo dovoljno smeli odlučuju se na takav korak. Jedna od njih je i preduzetnica Katarina Palunčić Jovanović, dugogodišnji master edukator za usavršavanje različitih tehnika i formi izlivanja noktiju. Motivisana i entuzijastična, Katarina je u jednom trenutku svoga života skupila hrabrost i rekla ne poslu koji ne voli i životu koji je ne ispunjava.

Po prirodi kreativna i vrlo talentovana za slikanje i oduvek očarana noktima i samom umetnošću izlivanja istih, odlučila je da spoji svoje dve velike ljubavi i rad s noktima izdigne na mnogo viši nivo od salonskog. 

U želji da se konstantno usavršava i bude najbolja u svom poslu, uložila je veliki napor da postane lider u edukaciji u našoj zemlji. Kontinuirani seminari, edukacije, rad na sebi u svakom smislu, pored ogromne ljubavi i posvećenosti poslu, doveli su je do titule master edukator za jedan svetski poznati brend za nokte. Kako je granice davno prešla takmičeći se širom sveta u različitim kategorijama kada su nokti u pitanju, višestruki je šampion na svetskom nivou. Bez obzira na slavu koju je stekla u zemljama poput Ukrajine i Rusije, uvek se vraćala kući i svoje znanje rado i vešto prenosila na svoje studente.

Rad na noktima postala je art divizija u poslednjih nekoliko godina. Na noktima se mogu primeniti različite slikarske forme i kreativne tehnike kako bi vizuelno nadmašili standarde na koje smo navikli. Stara dobra klasika kao što su crveni gel, frenč manikir ili neka od neutralnih boja je i dalje trend bez presedana. Ali za mnoge dame, to nije dovoljno i smatraju da je klasičan stil passé i izrađuju vrlo neobične forme.

1.Da li su nokti su jedini deo tela na kojem je većina žena spremna da eksperimentiše?
Nokti nisu jedini deo tela na kojima žene eksperimentisu, naprotiv žene su vrlo spremne zarad estetike da se menjaju i poboljšavaju.

2.Šta je nail art?
Nail art je pravac u nail industriji vezan za ukrašavanje i iscrtavanje noktiju.

3.Da li su svi nail artisti stručnjaci za sve tehnike?
Kao i u svakoj oblasti i u nail artu postoje različite tehnike i nivoi, tako da se i artisti odlučuju za one tehnike koje im najviše leže. Iako laičkom oku to može delovati isto, u nail industriju postoji dosta etapa i nivoa kako umetnika, tako i tehničara.

4.Posle toliko godina u poslu, da li po ženi prepoznajte koji će stil noktiju i boju tražiti?
Apsolutno i skoro bez greške! Kako su oči ogledalo duše, tako su i nokti ogledalo stila žene i čine njegov neizostavni deo. Profesionalnom nail artistu nije teško da shvati koji će stil, boju, šaru određena žena želeti.

5.Kako i zašto si se odlučila baviti bas ovim poslom?
Svi članovi moje ruke imaju figurativno rečeno zlatne ruke. Kao dete sam štrikala, plela, šila. Nisam ni slutila da će me taj talenat dovesti do nail industrije, ali sudbina je tako htela i to je zaista bila ljubav na prvo “turpijanje”.

6.Da li si ti klasičan tip ili ekstravagantan kad su nokti u pitanju?
Ja sam vrlo klasičan tip kada su dužina i oblik u pitanju, ali boje na noktima nosim smelo.

7.Tvoj posao je otišao nekoliko koraka dalje i sada kroz edukaciju, inspirises mnog žene pa i muškarce da se bave ovim poslom. Ko su osobe koje dolaze na edukaciju i šta ih pokreće u tok smeru?
Poslednjih pet godina se aktivno bavim edukacijama i obukom budućih kolega. Vrlo je interesantno to što se sve više muškaraca odlučuje za nail industriju što me jako raduje jer je njihov pogled vrlo drugačiji i svež. Edukacije završavaju kolege različitih starosnih grupa i profila, a sve ih pokreće to što u rukama imaju konkretni zanat koji je uvek i svuda primenljiv.

8.Za svoju kreativnost i umeće nagradjivana si više puta sirom sveta? Da li se i dalje takmičiš?
Uvek tragam za motivacijom i inspiracijom što me je i dovelo do takmičenja, gde sam imala dosta uspeha. Sada sa kolegama iz Američke kompanije Nail Pro organizujemo najprestižnija takmičenja na svetu. Srbija je u februaru imala svoje prvo takmičenje i rezultati su bili odlični.

Katarina Paluncic-Jovanovic, international master educator


ŽENSKO PREDUZETNIŠTVO U SRBIJI 

9.Koliko je teško upustiti se u preduzetničke vode, posebno ako ste žena u Srbiji?
Pokretanje i najmanjeg biznisa je, ne samo u Srbiji, već svuda u svetu težak i naporan posao. Kao i svaki posao koji počinjete od nule, preduzetništvo može biti komplikovano i teško, ali i veoma prijatno. 


10.Da li bi preporučila ženama koje rade i nisu zadovoljne svojim pozicijama u karijerama da probaju nešto novo i krenu putem preduzetništva?
Definitivno bih preporučili svakome ko nije zadovoljan u sferi svog poslovanja da menja radne navike, vidike i krene svojim putem. Moj put traje već 11 godina i mogu reći da je sam početak bio dug i naporan.

11.Koje su pozitivne a koje negativne strane ženskog preduzetnistva u Srbiji?
Kako ste u svom poslu odgovorni za svaki segment rada, radno vreme više ne traje osam sati, već može trajati i 12. I pored toga, uspeh donosi mnogo veću satisfakciju, slobodu, ali i zaradu. Volim svoju profesiju i svakodnevno mi donosi radost. Posao koji voliš radiš sa lakoćom. 


12.Da li ti je žao što ranije nisi ušla u preduzetništvo?
Iskreno govoreći nije mi žao jer su me svi ti prethodni poslovi oblikovali i naučili mnogo čemu. Za sve postoji idealan tajming, tako da želim da verujem da sam i ja u pravo vreme napravla veliku životnu prekretnicu.

13.Da li održavaš kontakte sa ženama koje su prošle edukaciju kod tebe i da li su one uspele da razviju uspešno svoj biznis kao i ti?
Jako volim da ih pratim i bodrim i presrećna sam kada vidim kako se razvijaju i postaju divni majstori svog zanata i vredne preduzetnice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *