Danas je Veliki petak, najtužniji hrišćanski praznik. Po pravilu danas se strogo posti, ne peva i ne veseli , a do Uskrsa, nedelje kada je Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvvona, već se vernici pozivaju u hram drvenim klepetilima.
Danas je dan i za farbanje uskršnjih jaja i spremanje posne trpeze. Kako se nalazimo u vremenima kada je od velike važnosti da obratimo na ekologiju, donosimo Vam nekoliko mogućnosti kako da ofarbate uskršnja jaja prirodnim putem, bez korišćenja boja iz kesica.
FARBANJE JAJA KOPRIVOM
![](http://ahamagazin.rs/wp-content/uploads/2022/04/IMG_3000-2-682x1024.jpg)
Za ovakvo farbanje jaja strpljenje je ključ. Ono što je naš savet jeste da što duže jaja stoje boja je intenzivnija. Možete koristit koprivu, spnać ili neki drugi zeleniš. Jaja operite i stavite u šerpu sa vodom i sirćetom. Stavite oko 3 pune šake kopriva (koristite rukavice) i pustite da provri na srednjoj jačini. Smanjite vatru i kuvajte 20-ak minuta, zatim sklonite sa vatre i ostavite poklopljeno da se hladi na sobnoj temperaturi nekoliko sati. Za intenzivniju boju najbolje bi bilo preko noći. Nakon toga jaja operite pod mlazom mlake vode.
FARBANJE JAJA U ČAJU OD HIBISKUSA
![](http://ahamagazin.rs/wp-content/uploads/2022/04/uskrsna-jaja_blog-2.jpg)
Isti postupak važi i ovde, operite jaja pre farbanja. Nekoliko kesica čaja od hibiskusa isecite i u šerpu izručiti samo čaj, zatim dodajte jaja i sirće. Kuvajte na srednjoj jačini da provri, zatim smanjite i kuvajte 20-ak minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se jaja ohlade u vodi. S vremena na vreme proverite kakva je boja, u zavisnosti od toga koliko ste kesica čaja stavili, možete i ranije da dostignete željenu boju. Nakon toga, pod mlazom hladne vode operite jaja.
FARBANJE JAJA U LUKOVINI
![](http://ahamagazin.rs/wp-content/uploads/2022/04/vaskrsnja-jaja-farbana-prirodnim-bojama2.jpg)
Prvi korak je da jaja obrišete vlažnom krpom i na njih staviti travke i cvetiće. Zatim pažljivo ubaciti jaje u čarape i vezati. Lukovinu iscekajte na sitne komade i zatim uvaljati u mokro jaje i čvrsto vezati čarapu kako biste dobili mermerna jaja. U šerpu staviti red lukovine pa poređati jaja pa preko opet lukovinu. Dodati so, sirće i hladnu vodu. Staviti jaja da se kuvaju. Čim provre, smanjiti vatru i kuvati još 15 minuta. Jaja polako izvaditi na karton i nakon par minuta proseći čarapu i izvaditi jaja. Na samom kraju premazati uljem kako bi jaja dobila sjaj.