Fashion & Beauty Modna pravila Naš izbor

Nedelja mode u Parizu: Alexander McQueen

Sara Barton je dizajnerka čije modele rado nosi britanska princeza Ketrin Midlton. Svakako da je svoj izraz divljenja princeza iskazala kroz poverenje ukazano izborom sopstvene venčanice 2011.godine, ali ga je bez sumnje, još jednom, iznova potvrdila izborom toalete za ovogodišnje BAFTA nagrde. Sećate se sigurno svih onih fotografija sa društvenih mreža, gde Ketrin nosi belu, lepršavu večernju toaletu, upotpunjenu visokim operskim rukavicama u crnoj nijansi i neobično velikim visećim minđušama u boji starog zlata. A, kada već pominjemo BAFTA nagrade, nije na odmet dodati i to, da je dizajnerka u jesenju kolekciju utkala i sopstveni osećaj, koji je imala, dok je gledala Kejt Blančet u filmu Tár(koje ste sigurni smo, gledali na ovogodišnjem FEST-u), ostvarenju koje je slavnoj glumici donelo nagradu za najbolju glavnu rolu, na gore pomenutoj filmskoj ceremoniji, u Velikoj Britaniji. 

https://www.instagram.com/reel/CpLb8czomwx/?utm_source=ig_web_copy_link

Kreativna direktorka i dizajnerka britanskog brenda McQueen, Sara, na reviji za jesen 2023 je bila na visini zadatka. Uspela je da poveže nasleđe brenda, koje je u najmanju ruku jedinstveno i avangardno, dakle, tu nit koju i sama poseduje, sa svojim ličnim viđenjem sveta u sadašnjem trenutku, gde naglašava da je sve nekako- naopačke. U svoj ovosezonski izraz, uspela je da utka i podršku ne samo ženama, već i svim drugim marginalnim grupama nezavisno od pola, a u borbi za svoja prava, zatim preciznost koja odlikuje krojački zanat, ali i posledice apsurda kakav je rat. 

https://www.instagram.com/reel/CpY1lE6o8yK/?utm_source=ig_web_copy_link

Kolekcija za jesen 2023 obiluje balonerima, visokim operskim rukavicama, power odelima, zatim pantalonama, sakoima i košuljama oversize rukava i kroja. Tu su kao novitet i power frakovi, onda korseti, naglašene naramenice i power jumpsuit komadi. Krojevi su takvi da ima onih koji počinju kao klasični, sa jasnim McQueen pečatom na kraju, ali i asimetrični, sa puno proreza i valova. Materijali koji dominiraju su koža (pantalone, rukavice, baloneri, haljine, korseti, torbe i obuća), trikotaža, denim i svetlucavi materijali. Kolorit je pravi jesenji, uglanom homogen, sa izuzetkom pojave tankih pruga kao dezena: bordo, crna, ljubičasta, crvena u kombinaciji sa belom, off white i srebrnom. 

https://www.instagram.com/reel/CpZ_4l4rCDe/?utm_source=ig_web_copy_link

Nakit je imao svoje zapaženo mesto u stilizovanju svakog modela i privlačio je pažnju svojom veličinom, asimetričnošću i pretežno bojom starog zlata i srebra. 

Sve u svemu, jedna vrlo inspirativna, umetnički nastrojena, ali i nosiva kolekcija nam stiže iz kuhinje McQueen brenda. Prava poslastica za jesenje dane. 

Tekst: Nevena Vujović

Naslovna fotografija: www.vogue.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *