Lični razvoj Zdrava psiha Zdrave priče Zdravo telo

SOFROLOGIJA: Da li pravilno dišemo? 

Živeti znači disati. Da li znamo pravilno da dišemo/živimo? 

Disanje je u životu, a i u sofrologiji veoma bitno. Ono na šta ne obraćamo pažnju je veoma bitan mišić, a to je dijafragma, takozvani mišić stresa. Ona ima važan uticaj na disanje jer njenim spuštanjem na udisaj stomak se pomera ka spolja, a na izdisaj ka unutra, što je zapravo pravilno disanje.

„Ako ne znamo da opustimo dijafragmu, mi ne možemo da dišemo pravilno. Da bi se ona opustila koriste se različite tehnike. Većina ljudi diše ‘naopako’, na udisaj ubace stomak, na izdisaj ga izbace. Kada svesno dišemo pravilno, a dovoljno je da na svaka tri sata po jedan minut tako dišemo, veoma brzo se šalje signal mozgu ‘ova osoba se smirila’“, kaže dr. Otović.

https://sofrologija.rs/nesto-o-meni/

Ona smatra da bi disanje, kao nesvesnu radnju, trebalo da osvestimo, naročito kada se ne osećamo dobro, pred spavanje ili kada želimo da se opustimo

 Sofrologiju je, kao metodu dinamičke relaksacije, razvio kolumbijski neuropsihijatar dr. Alfonso Kajsedo šezdesetih godina i uključuje fizičke i mentalne vežbe za unapređenje zdravlja i opšte dobrobiti.

To je u osnovi tehnika usklađivanja duha i tela kroz lagane vežbe aktivacije tela i sinhronizacije sa disanjem. 

Upoznavanje sebe, odnosno svog najboljeg prijatelja, kako dr.Otović ističe, je proces lako dostižan vežbama, metodama i tehnikama koje sofrologija nudi. Učenjem kako da sagledamo i živimo sadašnji trenutak, dolazimo do osnove svega i punoće življenja. 

Dr.Ana Otović je doktor stomatologije i trenutno jedini sofrolog u Srbiji. Svoju obuku za ovu, kako sama ističe, divnu profesiju je stekla u Francuskoj, u CEAS školi za sofrologiju, u periodu od 2017-2019.godine. Trenutno radi sa timom novinara na sportskom hrastu ,,Arena“, na eliminaciji stresa i poboljšanju koordinacije glasovnih sposobnosti. Uporedo radi i individualne sesije u svojoj sofrološkoj praksi, u Beogradu. 

Više informacija o tome kako možete eliminisati loše efekte stresa, povratiti miran i kvalitetan san, izboriti se sa anksioznošću, zatim povratiti ili izgraditi samopouzdanje, potražite na sajtu www.sofrologija.rs

Tekst uredila: Nevena Vujović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *