Inspiriši se Ljudi od ideja

Podkast kao lek za kreativnu propast

U današnje vreme, ako bismo popunjavali leksikon, pored pitanja kao što su:

,,Kako se zoveš? 

Koji ti je nadimk?

Ko ti je najbolji drug/drugarica?

Koji broj cipela nosiš?“ ,

na listi bi se zasigurno našla i ova:

,,Koju vrstu avokado tosta preferiraš?

Koji jutarnji napitak za detoksikaciju uzimaš?

Koji podkast slušaš?“. 

Pa, koji podkast vi slušate ovih dana? 

Nakon istraživanja(grebuckanja i njuškanja), shvatila sam da našom geografskom širinom uglavnom odzvanjaju podkasti na određene teme. Sveto trojstvo tematike istih bi bilo: preduzetništvo, roditeljstvo i lični rad na sebi. Ne nužno tim redom. Ima na domaćoj zvučnoj sceni i drugih tema koje su u opticaju, ali za sad se čini da smo spremni da najčešće i najviše razgovaramo baš na ove tri. Znači li to, da smo otvoreni za uplive nekih ,,novih normalnosti“, jer nam ove dosadašnje ne pasuju? I ne bih to pitanje zasnivala samo na tematici razgovora koji kolaju vazduhom(pored ko zna čega još, ako konsultujete merače čestica u vazduhu), već i zbog geografije, odnosno mesta na kom ’čuljimo’ uši, ne bi li smo se napili sveže ceđenog mixa od informacija, mesta za koje smo kao savremeno kulturno društvo ,,skovali“ novu reč- PODKAST. Znači li to, i da smo konačno shvatili, da okolnosti ne možemo tek-tako menjati, koliko se one same, posledično mogu promeniti, onda kada menjamo sami sebe, ili bar otvaramo sebe ka takvim mogućnostima? 

Evo naših omiljenih 8 podkast talasa, na kojima plivamo ovih dana: 

Agelast

Najstarija priča na svetu je mit o potrazi. Čovek otkako postoji, on traga. Traganje može da bude prostorno, ali traganje može da bude i unutrašnje. Tragamo za srećom, za identitetom, tragamo pokušavajući da odgovorimo na mnoga pitanja. Kroz razgovore i putovanja, ovo je moja potraga, moj pokušaj da pobegnem od besmisla.
Autor: Galeb Nikačević

Ubod kulture- Radioaktivni komarac

“Komarac nije insekt, on je više od običnog, dosadnog, krvožednog čudovišta, On je bunt, prometej novog doba, krik pozitivne misli, dzelat devijantnih pojava.”

Autor: Bojan Uzelac

Božanstvena komedija

Podcast koji preispituje stereotipe i društvene tabue.

Autor: Milica Ličina Ćalija

Fusnota

Nedeljni podkast u kome kroz lične lekcije multipotencijalista, najpre fokusirajući se na logiku koja stoji iza razmišljenja i donošenja ključnih odluka u životu i karijeri, dobijaš “alat” za bolje snalaženje u svetu nestabilnosti, nesigurnosti, kompleksnosti i nejasnoće.

AutorAleksandra Petrovski

Pojačalo

Naša misija je da edukujemo i motivišemo preduzetnike, i one koji žele da to postanu.

AutorIvan Minić

Biznis Priče

Podcast Biznis Priče nastao je iz razgovora uz kafu i pivo koje praktikujem sa mentorima i ljudima od kojih učim.To su oni razgovori o kojima razmišljate narednih nedelju dana.
Posle samo jednog takvog razgovora rode se nove ideje, motivacija skoči a vi niste ista osoba.Takvi razgovori nekada mogu da uštede i godine lutanja.Zašto to ne bih snimio i podelio sa vama?

AutorVladimir Stanković 

Originalni glas

Platforma Original je projekat Fondacije Novak Đoković i namenjena je kreativnim i snažnim ljudima koji žele kvalitetan sadržaj, nova znanja i originalne priče. Želja nam je da ohrabrimo mlade da sanjaju i žive svoje snove. Na našim stranicama možete naći podršku i inspiraciju jer želimo da zajedno gradimo bolju budućnost za sebe i sve koji nas okružuju!

AutorJelena Đoković

Zdrava priča sa Dolores

Podkast je namenjen porodici u širem smislu. Istražujemo kakva su nam bila detinjstva, kako su nam roditelji danas i ko brine o porodici u ovo moderno doba. Pitamo se šta se desilo sa familijom kao institucijom, kakve pritiske trpi i ko ju je poljuljao. Istražujemo sa svih strana, donosimo priče iz domova od strane mama, tata, baka, deka, ali pitamo i stručnjake. Neki od gostiju, bili su nam interesantni zbog sopstvenog detinjstva, ali u podkastu neće nužno biti samo roditelji.

Autor: Dolores Milošev Erdeg

Tekst: Nevena Vujović

Naslovna fotografija: @katsukokoiso.ai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *