Film Umetnost

DODELA OSKARA PO 95.PUT

U susret ovogodišnjoj dodeli Oskara, zapitali smo se da li postoje oni, koji su ovu prestižnu nagradu odbili. Naime, među preko 2000 dobitnika, samo tri statue su odbijene.

Scenarista Dadli Nikols odbio je Oskara i postao prva osoba koja je to uradila, za film ,,Informer iz 1935. Svojim činom je digao glas protiv odbijanja Akademije da prizna sindikate, uključujući i Udruženje scenarista. U to vreme, Akademija se protivila nezavisnim sindikatima na osnovu toga što je ona sama, već trebalo da predstavlja sindikat radnika. Nikols je bio jedini pobednik koji je bojkotovao događaj i odbio svoju nagradu, čak ju je dva puta vratio poštom, kada je Akademija pokušala da mu je naknadno pošalje.

Džordž C. Skot odbio je svog Oskara, za najboljeg glumca 1970.godine, za glumačko ostvarenje u filmu ,,Paton“. Akademija je kasnije pokušala da mu ga dodeli, ali bezuspešno. On je nekoliko godina pre pobede u nominaciji za najboljeg glumca, javno najavljivao da nikada neće prihvatiti Oskara. Njegovo javno istupanje ovim povodom se desilo kada je bio nominovan za najbolju sporednu mušku ulogu, ali tom prilikom nije pobedio. Inače, 1970.godine, kada se ceremonija dodele Oskara prvi put televizijski prenosila, bio je to i period u kom je legitimitet samog procesa dodele bio prekriven velom sumnje. 

Marlon Brando- odbio je Oskara za najboljeg glumca 1973.godine, za glumačko ostvarenje u filmu ,,Kum“. U Brandovom slučaju, situacija odbijanja je bila nešto dramatičnija i nosila je jasnu poruku sa sobom. Naime, glumac je poslao indijansku glumicu Sacheen Littlefeather, da u njegovo ime odbije nagradu, sa govorom koji je sam napisao. Protest je imao za cilj da skrene pažnju javnosti na tretman koji su starosedeoci američkog kontinenta trpeli, ali i da uputi apel holivudskoj produkciji, zbog prizme kroz koju je ona predstavljala tamošnje starosedeoce i njihovu kulturu. Sacheen Littlefeather je i sama bila glumica, što je jedan od razloga zašto ju je Brando izabrao kao svoju saučesnicu u odbijanju nagrade.Ona je već bila aktivistkinja, a nakon govora na dodjeli Oskara, nastavila je svoj aktivizam za brojna zdravstvena pitanja i pitanja koja su se ticala američkih starosedeoca. Littlefeather je, očekivano,  režiralabrojne filmove na ove delikatne teme. 

Ostaje pitanje da li će ovogodišnja, 95. po redu, ceremonija dodele Oskara podići ovaj događaj na viši nivo (a da to ne bude pomoću skandala), ili će mediokritetni parametri, po pitanju zainteresovanosti javnosti za isti, ostati na snazi do sledeće prilike.

Tekst: Nevena Vujović

Naslovna fotografija: @damicob/IG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *