Književnost Umetnost

AHA preporuka za prolećnu listu knjiga

Popularna psihologija i samopomoć

Rad na sebi nikad nije završen posao, te se samim tim mnoštvo naslova namnožilo pod žanrom samopomoći. Istina je da je ovaj žanr veoma mlad (formirao se u prethodnom veku), pa se mnogi zavedeni činjenicom da mladost nužno ne nosi sa sobom i mudrost, neretko ogreše o njega. Sa druge strane, knjige pod svodom popularne psihologije i samopomoći, nekima zaista pomognu da osveste delove sebe i dožive eureku. Na ovom polju, odgovarajuć odabir može biti uslovljen i poznavanjem sopstvene ličnosti i karaktera. Bilo kako bilo, trebalo bi da imamo kapacitet za usvajanje novih pojmova, bez obzira na godine, s tim da svakako kvalitet bude taj koji presuđuje na kraju. Kada je u pitanju sama forma naslova ovog tipa, oni mogu biti savetodavni, motivacioni, ili ispričani kroz priče.

,,RASUTI UMOVI“ Gabor Mate

„Knjiga zasnovana na temeljnim istraživanjima i snažnom humanističkom senzibilitetu… napisana sa humorom i saosećajnošću, iz beskompromisno iskrene, lične perspektive.” (dr Džon Rejti, autor i profesor psihijatrije na Harvardskom medicinskom fakultetu)

,,KRAVA KOJA JE PLAKALA“ Ađan Bram

Ađan Bram, nakon završene teorijske fizike u Kembridžu, odlazi na Tajland i odlučuje da postane budistički monah. Kroz ovu knjigu on je na jako zanimljiv način prikazao neke situacija iz života – kako je on podučavao i savetovao druge, ali i kako je sam došao do određenih zaključaka i istina. 

,,EROTSKA INTELIGENCIJA“ Ester Perel

Mudra, duhovita a opet jednostavna, ova kontroverzna knjiga preoblikovaće vaš pogled na život i ljubav. Uz nju ćete preispitati stavove i predrasude koje imate o seksualnosti, i saznati odgovore kako da prevaziđete sve ono što vas sputava. Dozvolite čaroliji da ponovo ispuni vašu spavaću sobu…
„Erotska inteligencija“ je prva knjiga koja otvoreno govori o izuzetno važnom problemu savremenog društva.“ – The Evening Standard

Poezija

,,Poezija je ono što se sanja, ono što se zamišlja, ono što se želi, i ono što se često dogodi.“, kaže veliki Žak Prever. Pa u skladu sa tim, postavimo sebi pitanje: ,,Šta sanjamo, šta želimo?“

MIKA ANTIĆ

MILENA PAVLOVIĆ BARILI

,,REČI, ŽAK PREVER“, Kontrast izdavaštvo

Jedna od najvoljenijih zbirki poezije XX veka. U ovo izdanje uključene su i četiri dosad neprevedene pesme.

A sada, od svega po nešto…

Za sve one koji ne robuju žanrovima, nišama i raznim fiokama…za one kojima je jedino bitna reč i ono šta za njom ostane, kao trag na duši i ukus u ustima, preporučujemo nekoliko naslova:

,,BAŠTA SLJEZOVE BOJE“, Branko Ćopić

Bežeći od stvarnosti koju nije voleo, Branko Ćopić se ovim delom vraća u bezbrižni svet detinjstva. Bašta sljezove boje ‒ zbirka kratkih priča koje odišu bojama, mirisima i slikama zavičaja, i govore o detinjstvu provedenom uz dedu Rada šaljivdžiju, predstavlja neku vrstu Ćopićeve autobiografije. Bašta sljezove boje, posvećena piščevom prijatelju Ziji Dizdareviću, koji je nastradao u ratu, jedno je od poslednjih dela Branka Ćopića, za koje je dobio Njegoševu nagradu. 

,,ČEŠLJUGAR“, Dona Tart

Epske širine, velike narativne snage i izbrušenog stila, Češljugar je uznemirujuća odiseja kroz savremenu Ameriku i Evropu: od bleštavila elitnog Aper ist sajda, preko mračnih antikvarnih radionica u Grinič vilidžu, do pustoši predgrađa Las Vegasa i uskih amsterdamskih kanala. Ovo je dikensovski roman o odrastanju, a ujedno i fantastična meditacija o umetnosti. Dona Tart je dobila Pulicerovu nagradu 2014. za ovo ostvarenje. Mnogi kažu da je ovo savremeni klasik.

,,GODINE VRANA“, Siniša Kovačević

Roman “Godine vrana” poznatog dramskog pisca Siniše Kovačevića je najautentičnije viđena sudbina Beograda pre jednog veka. Monumentalni istorijski mozaik u mermeru. Raskošna čitanka naše sudbine.Vreme je Prvog svetskog rata i prve godine slobode.
Jezgrovit, raskošan, precizan Kovačevićev rečnik – kao ivice sablji srpskog oficira, koje se još vitlaju po srpskim kafanama – ne daju predaha. Idući direktno u priču, u komore srca, bez raspevanih uvoda i filozofskih meditacija, čitaocu se lako otkrivaju likovi, porodični odnosi, prevare, istine, saloni, spomenici, crkve…

,,MILEVA AJNŠTAJN: TEORIJA TUGE“, Slavenka Drakulić

Slavenka Drakulić nas je uvela u unutrašnji svet ove talentovane i osetljive žene koja se u trenutku bolnog i ponižavajućeg raspada braka vraća suštinskim događajima svog života, svom odnosu sa komplikovanim, nepredvidivim i emocionalno nezrelim muškarcem i analizira zašto nije ostvarila svoje životne snove. To je univerzalna priča o ženi koja je u određenom trenutku morala da bira između ličnih ambicija i brige o porodici, a potom više nije bilo povratka.

U prolećnim danima odmora koji su pred nama, pokušajte da (s)mirenje nađete među redovima nekog papirnog izdanja. Bilo kog. Da ga opipate, doživite i oživite.

Tekst priredila: Nevena Vujović

Naslovna fotografija: https://www.instagram.com/p/CqKqxSpsWPV/?igshid=ZjE2NGZiNDQ=

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *