Yoga Zdrave priče Zdravo telo

Iyengar Joga – Vežbajte jogu u kućnim uslovima

Joga nije samo teorija već praktična filozofija, put na koji se kreće s namerom, akcijom, senzitivnošću i posvećenošću.

Yoga copy

Asane nisu samo puko vežbanje jer nam one omogućavaju da izučavamo svoje telo i um i da spoznamo svoja ograničenja, sklonosti i mogućnosti.

Zahvaljujući revolucionarnim i detaljnim uputstvima B. K. S. Iyengara i njegovoj temeljnoj interpretaciji drevnih tekstova o jogi, ti rekviziti su pomogli milionima da shvate da je „joga za svakoga”. Pravilnim korišćenjem rekvizita, a rekviziti mogu biti mnogi predmeti koji su deo naše svakodnevice, omogućeno je: izvođenje asana koje se teško izvode bez podrške, dostizanje i održavanje pravilnog skeletnomuskulatornog poravnanja tokom vežbanja, duže zadržavanje i opuštanje u zahtevnijim asanama i time izvlačenje maksimalne koristi iz njih, proučavanje i istraživanje asana na dubljem nivou, nesmetano vežbanje i poboljšanje stanja uprkos starosnoj dobi, bolesti, povredi ili hroničnom stanju. Rekviziti pomažu da se asana izvede s lakoćom. Učeniku je omogućeno da razume i savlada asanu brže jer s rekvizitima mozak ostaje pasivan i tako učimo budnost tela i uma.

Naizgled fizičke asane vrlo lako mogu da promene obrasce ponašanja vežbača, što potom utiče na mentalne i emotivne domete i zahvaljujući tome vežbač napreduje dalje na duhovnom putu.

Umetnost posmatranja kroz samostalno vežbanje joge u kućnim uslovima. Nauči da posmatraš sebe! Nauči da razumeš šta radiš!

Uređuje: Marija Jakšić

http://www.iyengaryogaserbia.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *