Idea woman

“Astrid Lindgren” – najveća evropska nagrada za dečju literaturu

U Stokholmu (Švedska) je 30.05. održana svečana dodela najveće evropske nagrade za književnost za decu i mlade Astrid Lindgren Memorial Award koja (ALMA) je ove godine pripala američkoj autorki sa sedištem u Londonu (UK), Meg Rosoff za njeno celokupno dosadašnje stvaralaštvo.

Dodela NagradeMinistarka za kulturu i demokratiju Švedske (desno), g-đa Alice Bah Kuhnke uručuje nagradu Meg Rosoff (levo) 

Prepuna sala Koncertne dvorane u prestonici Skandinavije ustala je na noge da pozdravi dobitnicu priznanja, za koju je stručni žiri u obrazloženju rekao da se svojom visoko kvalitetnom literaturom podjednako obraća i raciju i emocijama, kao i da stvara i živi u duhu nasleđa velike Astrid Lindgren.

Radni sto Astrid Lindgren
Radni sto Astrid Lindgren, gde su nastale brojne omiljene dečije pripovetke

Memorijalnu nagradu ustanovila je Vlada Švedske nakon smrti jedne od najvećih svetskih dečjih autorki, Astrid Lidgren, koja je stvorila lik Pipi duga čarapa i druge voljene dečje likove i čija su dela prevedena na više od 80 svetskih jezika.

Fotelja Astrid LindgrenOmiljena fotelja Astrid Lindgren

Nacionalne izdavačke kuće i književna udruženja zemalja širom sveta, svake godine nominuju svoje istaknute autore, pisce i ilustratore za ovo prestižno švedsko i međunarodno priznanje. Među 200 kandidata ove godine, iz Srbije su bili nominovani književnica Grozdana Olujić i Ljubivoje Ršumović.

Dvanaestočlani žiri, koji čine akademici, književnici, književni kritičari, ilustratori, u kome se uvek nalazi i jedan član porodice Astrid Lindgren, kao i jedan doktor medicine, donose konačnu odluku o pobedniku.

Ovogodišnja dobitnica Meg Rosoff, prema obrazloženju žirija, piše iz pozicije deteta, baš kao i Astrid Lindgren. U njenim knjigama, među kojima su najpoznatije “Kako živim sada” (“How I live now”) i Primer Džastin (“Just in Case”), briše se granica između prirodnog i natprirodnog, ljudi i životinja. Njena briljantna proza govori o potrazi za smisao i identitetu u svetu koji je čudnovat, pun protivrečnosti, ponekad čak i bizaran…

Meg Rosoff i Anita LazićDobitnica nagrade Meg Rosoff i naša urednica Anita Lazić

U govoru prilikom uručenja nagrade, Meg je izrazila zahvalnost na priznanju i divljenje prema zemlji u kojoj pisci za decu imaju tretman rok zvezda, koja je prihvatila više od 6000 dece izbeglica i uspešno ih integriše u društvo i u kojoj se učitelji smatraju podjednako važnim kao i bankari i advokati.

Meg Rosoff AhaALMA laureat

Priznanje podrazumeva i novčanu nagradu u iznosu od više od pola miliona evra. Ova sredstva Vlada dodeljuje iz poreza, što samo potvrdjuje stepen zrelosti društva i činjenicu da je promocija čitanja i literature medju decom i mladima jedan od vodećih prioriteta Švedske.

U sledećem dvobroju štampanog izdanja Aha magazina, imaćete priliku da pročitate ekskluzivni intervju sa dobitnicom Meg Rosoff, zahvaljujući ljubaznosti Švedske ambasade u Srbiji i Švedskog instituta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *