Film

Pet neverovatno uzbudljivih filmova koje morate pogledati ovog leta

1.Spotlajt (Spotlight) prikazuje novinarsku istragu Boston Globa koja otkriva slučajeve seksualnog zlostavljanja za koje je okrivljeno više od 90 katoličkih sveštenika. Ovo ostvarenje inspirisano je istinitom pričom s početka 2000-ih, a da je reč o pravom remek delu govori i Oskar osvojen u kategoriji najboljeg filma. Režiju potpisuje Tom Mekarti koji je ujedno i jedan od pisaca scenarija.


2.Kradljivica knjiga (The Book Thief) je priča koja se odvija  u Nacističkoj Nemačkoj 1939. godine. Devetogodišnja Lizel živi sa svojom starateljskom porodicom. Dok se situacija pogoršava i mržnja postaje sve veća i opipljivija, Lizel počinje da krade knjige. Ona ih deli sa drugima, između ostalih i sa Jevrejinom koga od nacista u podrumu kuće skrivaju njeni roditelji. Režija ovog bestselera poverena je britanskom reditelju Brajanu Persivalu.


3.Iščezla (Gone Girl) Bračni par njujorških pisaca, Ejmi i Nik primoran je da se preseli u mali gradić u Misuriju zbog finansijske krize i bolesti Nikove majke. Od harmoničnog i srećnog para koji su nekada bili, postaju nesrećni i otuđeni. Na dan njihove petogodišnjice, Nik se vraća kući i zatiče prevrnut sto i nered u dnevnoj sobi, koji ukazuje na znake borbe. Iznenada shvata da je njegova žena nestala i obaveštava policiju. Međutim, ubrzo postaje glavni osumnjičeni za Ejmin nestanak, a njegove laži, prevare i čudno ponašanje navode sve da postave isto pitanje – da li ju je on ubio? Radnja puna napetosti i obrta držaće vas u neizvestnosti do samog kraja, a zatim podstaći na mnoga životna preispitivanja.


4.Bezvremenska Adelin (The Age of Adaline) Tridesetih godina prošlog veka neobična sudbina zadesila je Adelin. Nakon automobilske nesreće ova prelepa mlada žena ostaje zarobljena u telu 29-godišnjakinje. Svoju tajnu uspeva da sakrije gotovo osam decenija, sve dok se u njenom životu ne pojavi harizmatični Elis Džons. Zanimljivo je da njen put kroz vreme prate i modne kuće Dior i Guči koje su dizajnirale kostime za film, dodatno naglasivši prefinjenost i eleganciju mlade glumice Blejk Lajvli kojoj je poverena glavna rola.


5.Teorija svega (The Theory of Everything) je neverovatna i pozitivna priča o jednom od najvećih svetskih umova današnjice, čuvenom astrofizičaru Stivenu Hokingu i o dvoje ljudi koji će prebroditi ogromne probleme uz pomoć ljubavi. Film je zasnovan na memoarima njegove supruge, Džejn Hoking “Putovanje do beskonačnosti – Moj život sa Stivenom” Engleski model i glumac Edi Redmejn koji tumači glavnu ulogu osvojio je nagrade u kategoriji „ Najbolji glumac u glavnoj ulozi“ i to na svim ceremonijama gde je bio nominovan uključujući i Oskara, Zlatni globus, BAFTA i Nagradu udruženja glumaca.

Izvor video zapisa: youtube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *