Film

45. Sofest završen dodelom nagrada

 

Tokom pet dana koliko je trajao filmski festival publika u Sopotu imala prilike da pogleda najbolja ostvarenja domaće kinematografije iz prošle godine, ali i da nagradi one koji su učestvovali u njihovom stvaranju.

Ove godine fokus Sofesta bila je kamera, te je tako glavna nagrada festivala statueta „Sunce Sofesta“ za najbolju fotografiju u filmu „Pored mene“ pripala Maji Radošević. Za snažan, iskren i autentičan prikaz stanja u društvu kod mladih ljudi izražen kroz hrabre i provokativne filmske prizore nagradu je obezbedio Filmski centar Srbije. Odluku je doneo stručni žiri koji su ove godine činili Joca Jovanović– predsednik žirija i filmski reditelj, Damjan Radovanović – direktor fotografije, i Željko Antović – scenograf.

Foto: ffs.rs

Ostale nagrade  činile su statuete „Sunce Sofesta“  za najbolju kostimografiju (nagradu je obezbedila Modna kuća Mona) nagrađena je Jelena Petrović (Smrdljiva bajka), a za najbolju scenografiju Aleksandar Denić (Igra u tami). Nagrada za najbolju originalnu muziku pripala je Dobrici Višnjiću (Porodica), a za najbolji dizajn zvuka Zoranu Maksimoviću i Ognjenu Popiću (Procep). Film „Pored mene“ doneo je još jednu nagradu svom reditelju Stevanu Filipoviću, ovog puta za najbolju montažu.

Foto: ffs.rs

Takođe, nagrade je dodeljivao i žiri publike koji su činili Ana Galić, Aleksandar Čupić, i Bogdan Koroman. Nagrada za najbolji film „Sloboda“  pripala je producentskoj kući Hypnopolis za film “Pored mene” uz obrazloženje da film daje upečatljiv prikaz otuđenosti jedne čitave generacije, koju maestralno na filmsko platno donosi plejada mladih srpskih glumaca zbog kojih vredi otići u bioskop“. Reditelj i scenarista filma Stevan Filipović i scenaristkinja Milena Bogavac, takođe su nagrađeni diplomama. Žiri publike je dodelio i dve glumačke nagrade, koje od ove godine nose ime „Bata Živojinović“. Za najbolju ulogu nagrađena je Jelena Đokić (Smrdljiva bajka), a za mušku Radoš Bajić (Braća po babine linije).

Foto: ffs.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *