Gde ići? Gradski vodič Književnost Umetnost

Arhipelag – čitanje je priča za svaki dan

Nakon deset godina od osnivanja izdavačka kuća Arhipelag pokreće kampanju za promociju čitanja pod radnim naslovom Čitanje je priča za svaki dan. Ova akcija trajaće u dva ciklusa. Prvi će trajati do kraja 2016. dok će naredni biti aktivan od proleća 2017. godine.

arhipelag_citanje-je-prica-za-svaki-dan-1

U fokusu ove akcije našlo se ukupno deset institucija i organizacija iz različitih delova Srbije. To su dve javne biblioteke (Narodna biblioteka Osečina i Biblioteka „Braća Nastasijević“ iz Gornjeg Milanovca) i dve školske biblioteke (Tehnička škola Negotin i Ekonomsko-trgovinska škola Bečej), specijalizovana biblioteka Instituta „Čigota“ sa Zlatibora, ali i institucije kao što su Dom starih „Bežanijska kosa“ i jedna sigurna ženska kuća. Među onima koji su u fokusu ove akcije nalaze se i Volonterski centar Zvezdara, selo Jovac kod Ćuprije, koje je odlučilo da podigne svoju biblioteku, kao i Dom kulture „Staro Selo“ kod Velike Plane.

Arhipelag će izabranim javnim i školskim bibliotekama pokloniti knjige u svom izdanju i knjige koje je prikupio u saradnji sa partnerima i prijateljima akcije, saradnicima i autorima.

Polazeći od uverenja da je čitanje priča za svaki dan, Arhipelag je u fokus svoje akcije stavio kako one javne, školske i specijalizovane biblioteke, tako i one institucije i organizacije koje su, usmerene na podršku ugroženim i ranjivim grupama, od volonterskih centara, domova starih i sigurnih ženskih kuća do sve praznijih sela i usamljenijih ljudi u njima.

Tokom trajanja kampanje za promociju čitanja Čitanje je priča za svaki dan Arhipelag će u različitim mestima u Srbiji organizovati susrete i razgovore poznatih domaćih pisaca i njihovih čitalaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *