Film Gde ići? Gradski vodič Umetnost

Garažni film u DOB-u: Politička paranoja

Garažni film je filmski pokret osnovan u Srbiji 2015. godine kada se grupa autora udružila na osnovu povezanosti većine svojih dotadašnjih filmova. Rad ove grupe zasniva se na snimanju sa malom ekipom, minimalnim finansijskim i tehničkim sredstvima, ali sa neograničenom autorskom slobodom. Garažni film se po svemu tome može smatrati srodnim sa svojim uzorom – garažnim rokom.

Slično odnosu koji garažni rok ima prema tradiciji pop muzike, autori garažnih filmova, često veoma vidljivo, pokazuju respekt prema klasičnoj i avangardnoj filmskoj umetnosti, postavljajući svoja dela kao neku vrstu konstantnog preispitivanja panteona filmskih velikana. Za sada postoji 15 garažnih filmova, a od 23. maja, jednom mesečno, prikazaćemo vam svaki od njih, uz prateće razgovore koji će vam okriti sve tajne nastanka garažnih filmova.

PROGRAM:

17č – projekcija filma “Zemlja istine, ljubavi i slobode” (Srbija, 2000)
Režija: Milutin Petrović, uloge: Boris Milivojević, Rade Marković, Biljana Srbljanović
Beograd je pod bombama. Proleće 1999. godine. Odeljenje psihijatrije je smešteno u atomsko sklonište u kome je nestalo struje. Pod svetlošću sveća i sa zvucima detonacija u daljini, zatičemo kao pacijenta bez dijagnoze, Borisa, mladog montažera koji je čudom preživeo bombardovanje zgrade RTS-a. Na televiziji je radio u informativnom programu, montirajući priloge za režimsku propagandu. Njegov cimer je stari Čika Nebojša, bivši komunistički islednik koji sada, u nekoj vrsti religioznog ludila, zamišlja sebe kao mladog junaka starog crno-belog filma „Čudotvorni mač“.

19č – razgovor
POLITIČKA PARANOJA

Nije pitanje da li ste paranoični nego da li ste dovoljno paranoični.
Ako je 20. vek bio vek šizofrenije, 21. vek je definitivna pobeda paranoje. Ni najobičniji događaj kojem prisustvujemo ne može više da bude oslobođen dodatne retorike po kojoj se prepoznaju različiti (para)politički uticaji. Istrenirani smo za „zaveru ćutanja“, za gomilanje nasilja svake vrste koje na kraju dovodi jedino do ravnodušnosti i depresije, što je zapravo i cilj onih koji truju prostor javnog mnjenja.
Učestvuju: Milutin Petrović, filmski reditelj i Saša Radivojević, filmski scenarista i kritičar

21č – projekcija filma “Jug jugoistok” (Srbija, 2005)
Režija: Milutin Petrović, uloge: Sonja Savić, Nedeljko Despotović, Miloš Lolić, Hristina Popović
Nekada popularna srpska glumica Sonja Savić, koja već deset godina živi u Sloveniji, došla je u Beograd da se sa majkom i bratom Milošem iz Belgije, koga nikad nije videla, dogovori oko nasledstva. Sonja dobije histerični napad tvrdeći da joj je oteta kćerka Sofija, i beži u nepoznatom pravcu. Miloš alarmira policiju i zajedno sa inspektorom Despotovićem kreće u potragu za njom.

unnamed_mini (2)
Utorak, 23. maj 2017. u 17:00
Velika sala Doma omladine Beograda
Cena ulaznice za program je 100 dinara (važi za obe filmske projekcije)

https://www.facebook.com/events/1818974238422781

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *