Egzotična putovanja Gde ići? Gradski vodič Putovanje koje me je promenilo Stranac u gradu

Libanska kuhinja u Crnoj Gori

libanska-kuhinja

Libanska kuhinja poznata u celom svetu, postala je apsolutni hit u Crnoj Gori. U Staroj Varoši u Podgorici, nedaleko od Sahat kule, otvoren je libanski restoran Byblos na adresi Kralja Nikole 36. Vlasnik restorana, Romi Havat poreklom Libanac i restoran je dobio ime po najstarijem gradu u Libanu, Biblosu.

Iz restorana ističu da je interesovanje gostiju veliko pogotovo kada su u pitanju poslovni ručkovi, večere ali i proslave rođendana. Gosti mogu uživati u istom restoranu i u Porto Montenegru u Tivtu uz ugodan muzički program svakog vikenda i dopustiti da im tim restorana osmisli orijentalno venčanje u luksuznoj marini. Liban je zemlja čija je nacionalna kuhinja svojevrsna mešavina evropske s aromama istočnjačke kuhinje. Libanska jela su uglavnom pripremaju i bazirana su na nizu prirodnih, neobrađenih sastojaka, kao kao što su sveže povrće, voće, orasi, niz mahunarki i žitarica, hladno ceđeno ulje, uključujući masline i susam (tahini).

libanska-kuhinja

Meso lokalnih dobavljača i morski plodovi, svež i fermentisani jogurt i drugi mlečni sosevi kombinovani sa orasima i semenkama uz niz specijalnih biljaka i začina sa Bliskog istoka kao što su korijander, peršun, origano, beli luk, sveža i sušena nana, kim, muskatni oraščić, kurkuma, cimet.

Wassim Hijazi, šef kuhinje libanskog restorana Byblos u Crnoj Gori pre nepunih mesec dana preselio se u Crnu Goru, govoreći o libanskoj kuhinji, izjavio je da su orijentalna jela od povrća česta, što je atraktivno za vegetarijance i vegane ili one koji bi jednostavno želeli ravnotežu u konzumiranju mesa, ali i za one koji vole meso i morske plodove, uvek postoji niz egzotičnih jela sa roštilja sporo kuvanim ili pečenim sa zadovoljstvom. Šef će vas svojom kreativnošću iznenaditi i pripremiti nešto van menija. Byblos je mesto dobrog libanskog ukusa i zdrave hrane.

CG-01_miniTRBUŠNI PLES I NARGILE Ipak, da bi odlazak u restoran bio potpuno iskustvo u „Byblosu” su organizovali i adekvatan prateći program. Za početak, svakog petka i subote u večernjim satima gosti će uživati u tradicionalnom trbušnom plesu. Obučena u egzotične kostime, uz zvuke arapske muzike, plesačica će pokušati da bar na tren, misli Podgoričana „preseli” na Bliski istok.

 

CG-02_mini

PREPORUKA IZ BYBLOSA: hladno meze (humus, babaganush, tabule salata) toplo meze (sambusek sa sirom i mesom, kibe, i pileća džigerica) glavno jelo (šiš tavuk, libanski roštilj za dve osobe) desert (baklava i kaštelija).           Uz vaš primerak AHA Magazina ostvarujete popust od 10%

 

Rezervacije: Podgorica +38267311342, podgorica@byblos.me Porto Montenegro +38263 222 023, info@byblos.me www.byblos.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *