Gde ići? Gradski vodič

VALENTINA – Gvido Krepaks i erotika u stripu

Sreda, 28. jun 2017. u 18:00
Glavni hol Doma omladine Beograda

 

Ciklus tribina: STRIPOVI ZA SVE
Učestvuju: Đorđe Bajić, pisac i kritičar i Igor Stanojević, reditelj i prevodilac. Moderator: Milan Jovanović, urednik u Darkwoodu.

Valentina, kultni serijal italijanskog strip-autora Gvida Krepaksa, priča je o životu jedne žene, od rođenja pa sve do starosti. Njeni doživljaji (ponekad čudnovati, a ponekad vrlo obični) ispripovedani su pre svega originalnim crtačkim postupcima, neobičnim kadriranjem i metaforičkim, gotovo nadrealističkim izrazom u naraciji. Iako je akcenat u ovom stripu stavljen na žensku seksualnost, ovaj serijal je mnogo više od erotske literature. Gvido Krepaks pokazuje vanredan osećaj za ženu kao biće njemu suprotnog pola i s velikom nežnošću crta Valentinino rođenje, odrastanje, pubertet, ljubavne zanose, trudnoću… Valentina je strip za one koji vole Prata, Topija, Batalju, Manaru, Serpijerija… to je strip za one koji vole onirično pripovedanje i poeziju u oblačićima, ali Valentina je pre svega strip za one koji se dive Ženi i njenoj lepoti.

Tribina o Valentini četvrta je u ciklusu razgovora i događaja na temu devete umetnosti, pod naslovom „Stripovi za sve!”, koje Izdavačka kuća Darkwood priređuje u saradnji sa Domom omladine Beograda, svake poslednje srede u mesecu. Junska tribina je prevenstveno posvećena Valentini, ali biće reči i o drugim Krepaksovim stripovima.

Darkwood-jun2017_mini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *