Film Gde ići? Umetnost

Kino region

Od 01. do 03. jula 2017.
Velika sala Doma omladine Beograda

Cena ulaznice: 250 dinara

Ne postoji veća radoznalost od one šta se dešava “preko plota” ili u susednom dvorištu, pa Dom omladine Beograda i Udruženje Tangram nastavljaju sa predstavljanjem komšijskih kinematografija, ovoga puta u saradnji sa Ambasadom Bosne i Hercegovine u Srbiji. Prikazujemo specijalan izbor najnovijih kratkometražnih i dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova iz BiH, koji nam pričaju priče o zajedničkoj državi koju smo izgubili, zajedničkom ratu koji još nismo završili i zajedničkoj svakodnevnoj životnoj sudbini koju delimo svi u regionu.Kino-Region-Plakat-II-2017_mini (1)

PROGRAM:

SUBOTA, 1. jul 18č

Kratki film: IZBJEGLICA 532, Goran Kapetanović, 14 min

Usamljeni Ševko, izbeglica i dvanaestogodišnjak, pokušava da se prilagodi novom životu u Švedskoj. Dok ga uznemiravaju druge mlade izbeglice, odlučuje da okrene novi list.

Dokumentarac: ZABRANJENO PUŠENJE U SARAJEVU, Đanluka Lofredo, 75 min

Istorija jugoslovenskog rok benda Zabranjeno pušenje u filmu je prikazana kroz trojicu njegovih prvih članova Seja Sexona, Neleta Karajlića i Zenita Đozića, a njihova priča simbolično prikazuje ono što se desilo u Jugoslaviji u poslednjih 30 godina.

20č

Igrani film: MOJA TETKA U SARAJEVU, Goran Kapetanović, 118 min

Pedesetogodišnji Zlatan nije dolazio u Bosnu i Hercegovinu otkako ju je napustio kao izbeglica. Njegova kćerka Anja odlučuje da poseti Sarajevo. Iako otac pokušava da je zaustavi, na kraju putuje sa njom i tako počinje njihova potraga za identitetom.

NEDELJA, 2. jul 18č

DOKUMENTARCI IZ REPUBLIKE SRPSKE

JA MOGU DA GOVORIM, Mirza Skenderagić, 34 min

Mirza odlučuje da krene na terapiju koja će mu pomoći da prestane da muca. Tamo upoznaje četiri prijatelja, koji takođe mucaju. Svi zajedno kreću na putovanje u sopstvenu prošlost, istražujući trenutak kada je mucanje počelo.

DJECA, Denis Bojić, 30 min

Potresno svedočanstvo četiri preživela roditelja, od ukupno 36 očeva i majki, koji su u poslednjom građanskom ratu izgubili po troje dece.

SVETLANA, Pero Pavlović, 25 min

Beskućnik Milan živi u domu sklepanom od kartona i drveta u Banjaluci. Nekadašnji komunista, nije se snašao u svetu kapitalizma i sada životari sakupljajući stari metal.

20č

Kratki film: AŽDAJA, Ivan Ramadan, 10 min

U jednom malom bosanskom selu svakog proleća odvija se ritual prizivanja Velikog zmaja. Kako se vremena neumitno menjaju, snaga rituala gubi svoju moć. Selo više nije skriveno i zaštićeno. U njega dolaze i prolaze novi uticaji, nova verovanja i nova božanstva.

Dokumentarac: SNIMATELJKAKristen Johnson, 102 min

Razmišljajući o svojoj ulozi iza kamere, Kristen zaranja u beskrajni arhiv snimaka koje je napravila tokom decenija rada širom sveta. Svedočimo vizuelno impresivnim memoarima ali i otrežnjujućem razgovoru o moći kamere.

PONEDELJAK, 3. jul 18č

kratki film:

SJEĆAM SE, Elma Tataragić, 15 min

Film istražuje prostor i suprotstavlja ga intimnom sećanju na početka rata. Prostor je tipična bosanska kuća u Sarajevu. Vreme filma se pretače iz prošlosti u sadašnjost i budućnost.

Dokumentarac: JADRANKA, Branko Lazić, 72 min

Biografski dokumentarac o pevačici Jadranki Stojaković. Jugoslovenska i japanska pevačka zvezda, slikarka, izbegica. Do kraja je sanjala na japanskom. Film je zbirka fragmenta iz njenog života, ispričanih u bolesničkoj postelji tokom tri godine borbe sa neizlečivom bolešću.

20č

Kratki film: IGRA, Senad Alihodžić 7 min

Muškarac na putu ka poslu posmatra prolaznike koji igraju različite igre. Uskoro će i sam postati učesnik nadrealne igrice. Nostalgična priča o izgubljenom vremenu.

Igrani film: SMRT U SARAJEVU, Danis Tanović, 85 min

Hotel Evropa se priprema za veliko evropsko obeležavanje stogodišnjice atentata na nadvojvodu Franca Ferdinanda. Tajming nije mogao biti gori: hotel je ostao bez sredstava, banka odbija kreditiranje, a radnici, bez plata dva meseca, planiraju da štrajkuju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *