Zdravo telo

Uživajte u prazniku

.

Na pragu smo meseca slavlja i praznovanja. Praznična atmosfera postaće deo svakodnevnog funkcionisanja. U ordinaciji očnog lekara, u to vreme, beležimo tri perioda: prvi je pretpraznični, kada nam se pacijenti obraćaju zato što su povredili oko dok su obavljali kućne poslove ili obaveze na poslu kako bi poštovali zadate vremenske rokove („treba da završe poslove pre Nove godine ili do Božića“) i u toj brzini ili preopterećenosti obavezama, zanemare bezbednost. Drugi period je vreme praznika kada se preteruje u unosu pića i hrane, kada se intenzivno konzumiraju alkohol ali i razna opojna sredstva te su češće tuče, povrede oka u saobraćajnim nezgodama isl. I, napokon, treći period je „smirivanje praznika“ kada se kod oftalmologa dolazi jer se pojavljuju magla, nejasni obrisi posmatranih predmeta ili bolovi u očima.

Zato, na pragu nastupajućih praznika, ne bi bilo loše da se podsetite ili pomislite na opasnosti koje vrebaju češće i više nego drugih dana.

 Čuvajte se petardi, raketa i drugih eksplozivnih naprava.

 Nažalost, ova sredstva su dostupna svima, prodaju se nekontrolisano i na svakom uglu (i to najviše u blizini osnovnih škola) jeftina su ali nisu testirana da li su i koliko bezbedna. Najčešće ih kupuju deca i povređuju sami sebe ili druge, koji su u okolini. Petarde su svake godine „jače“, imaju veliku prodornu moć, čestice se raspršuju u širokom krugu… Naravno da roditelj ne može biti uz svoje dete svakog trenutka. Ali, može da ukazuje na opasnost kupovine i rukovanja petardama.

 Sećam se slučaja starije gospođe kojoj je unuk, inače mlađi tinejdžer, bacio petardu u lice misleći da će je tako nasmejati. Nažalost, gospođa je gotovo potpuno izgubila vid i trajno joj je unakaženo lice. Drugi slučaj je katastrofalna povreda oba oka koju je jedan otac naneo sam sebi. U dobroj nameri da obraduje svoju decu, on je kupio eksplozivnu raketu u radnji gde se prodaju sertifikovane naprave a ne na ulici. Raketa je bila konstruisana da bude postavljena na stativ. Nakon aktiviranja, usled jačine ekslozije, stativ je popustio i okrenuo se, te umesto da raketa bude ispaljena ka nebu, to se desilo tako što je čitava raketa završila na licu nesrećnog oca. Naravno, sa katastrofalnim posledicama. Dakle, i te naprave koje se prodaju kao bezbedne, svakako to nisu.

 Savet: ako primetite petardu ili raketu koja je aktivirana u vašoj blizini, okrenite glavu na suprotnu stranu i zaštitite se rukama, jaknom ili nečim sličnim. Tako ćete ublažiti posledice ili ih čak i izbeći.

 Vodite računa o unosu hrane, alkohola i cigareta, ne koristite drogu

 S obzirom da se tokom praznika unese veća količina alkohola nego inače, kao i da se to dešava danima, svest i rasuđivanje su svakako suženi. Dešava se da se čak popije i piće nekontrolisanog porekla koje se pravi u domaćoj radinosti te je bilo i slučajeva trovanja metanolom kada se trajno izgubi vid. Vodite računa o tome jer ova sredstva utiču na promer krvnih sudova i smanjuju dotok kiseonika ka svim delovima tela. Jedan od najosetljivijih delova organizma na to stanje je oko. U oku postoje krvni sudovi koji ne mogu da se „premoste“ ako dođe do tromboze ili manje količine kiseonika a i očni živac je jako osetljiv na ovo stanje. Ako se to desi, nema nikakvog bola i samo se primeti iznenadna magla u jednom delu vidnog polja koja majčešće postaje sve tamnija i/ili sve veća.

 Gospodin star 65 godina je čitavu novogodišnju noć pio rakiju i jeo jaku i začinjenu hranu. Inaće, bolovao je od visokog krvnog pritiska i imao je povišen holesterol. Nakon buđenja, jutro posle slavlja, primetio je da slabije vidi i da mu je ispred desnog oka magla. Ali, bio je umoran i mamuran, ništa ga nije bolelo i odlučio je da ode na pregled tek sutradan. Tada je već bilo kasno. „Začepila“ mu se glavna arterija koja ishranjuje oko i trajno izgubio vid.

 Savet: obratite pažnju ako vam se iznenada i bezbolno pojavi magla ispred oka ili zavesa ispred oka. Ne odlažite odlazak kod očnog lekara jer ste posle dočeka Nove godine umorni ili mamurni pošto je vreme pružanja prve pomoći od ključnog značaja.

 U Srbiji se praznovanje „udupla“ jer se, u malom vremenskom razdoblju slave dve Nove godine. A nakon toga, kada prođu mamurluci i umor od slavlja, „trežnjenje“ bi valjalo da bude bez posledica. Zato, mislite o posledicama svojih postupaka i izbegavajte nevolje kad god je to moguće.

 Uživajte u praznicima sa merom!

 doc. dr Vesna Jakšić
decent na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu
Specijalista oftalmolog na Klinici za očne bolesti KBC Zvezdara, Beograd
konsultant u specijalističkoj oftalmološkoj ordinaciji „Macula“, Beograd

Foto: Preuzeto sa Oftamologul 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *