Gde ići?

SVETSKA PREMIJERA DOKUMENTARNOG TRILERA “DUGO PUTOVANJE U RAT” NA 65. MARTOVSKOM FESTIVALU

Film “Dugo putovanje u rat” reditelja Miloša Škundrića, majstorski dokumentarac snimljen u tradiciji najboljih BBC programa, imaće svetsku premijeru u petak, 30. marta od 21 čas u Velikoj sali Doma omladine Beograda, na 65. Martovskom festivalu.Dugo-putovanje-u-rat-3

Uzbudljiviji od političkog trilera, napetiji od akcionog filma, ovaj istorijski dokumentarac nam, kroz autentične priče iz prošlosti, pomaže da razumemo zašto je Prvi svetski rat počeo.

Prvi svetski rat definisao je prethodni vek i živote svih nas. Pitanje ko je i zbog čega započeo ovaj sukob i danas, skoro 100 godina pošto se rat završio, jedno je od glavnih političkih i istorijskih pitanja.

Koristeći filmske arhive Velike Britanije, Francuske, Austrije, Rusije, Nemačke i Srbije, oživljavajući fotografije i portrete najznačajnijih istorijskih ličnosti uz pomoć 3D tehnologije, animirajući stare istorijske mape, maestralno gradeći napetost kroz razgovore sa najznačajnijim evropskim istoričarima, film “Dugo putovanje u rat” stvara utisak da iz minuta u minut prisustvujemo neumoljivom hodu čitavog sveta ka globalnoj katastrofi.

Poput najnapetijeg igranog filma, ovaj dokumentarac nas maestralno vodi po dvorovima i kabinetima predsednika vlada, kroz zakulisne političke i vojne igre, istovremeno analizarajući širi kontekst i donoseći nam male, životne detalje situacija u kojima se odlučivalo o sudbini Evrope – kao da sve  posmatramo iz pozicije aktera. Svaka odluka, svaki korak postaju nam potpuno jasni, kao detektivu koji, malo po malo, otkriva ko stoji iza velikog zločina.

Iako niste zaljubljenik u istoriju i dokumentarni film, ovo je film koji morate da vidite!

SINOPSIS:
Nemački generalštab još od 1875. godine pokušava da predupredi mogućnost rata na dva fronta i zbog toga zahteva od vlade u Berlinu da pokrene preventivni rat protiv Francuske ili Rusije. Početkom 20. veka velike međunarodne krize potresaju Evropu i rat postaje sve izvesniji.

Za pobedu u ovakvom ratu, Nemačkoj je neophodna vojna podrška njenog jedinog saveznika, Austrougarske. Ali Habzburška imperija je na zalasku, i u velikim krizama u Maroku 1905. i 1911. godine, Austrougarska ne može da vojno podrži Nemačku.

Austrougarski najveći problem je Srbija, čiji se rast i razvoj u Beču vidi kao velika pretnja po sam opstanak imperije. Od 1908. godine Austrougarska želi svoj mali rat kojim bi uništila Srbiju, dok od nemačkog saveznika očekuje zaštitu od moguće ruske intervencije.Dugo-putovanje-u-rat-2

Nemačka tako shvata da je za ostvarenje njenih interesa, rat Austrougarske protiv Srbije najpogodnija prilika i Balkan postaje područje glavnog nemačkog interesa. Odluka da se Austrougarska podrži i da napadne Srbiju i tako se otvori put ka opštem ratu u Evropi, doneta je u Berlinu 1912. godine.

Miloš Škundrić (1977, Beograd) scenarista, producent i reditelj filma, diplomirao je na katedri za filmsku i TV režiju FDU Beograd.
Nagrađivan više puta na Martovskom festivalu za svoje kratke igrane i dokumentarne radove. “Dugo putovanje u rat” je njegov prvi dugometražni bioskopski film.

Martovski-Cover-2018TREJLER: https://youtu.be/tET2W03IEZk 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *