Inspiriši se

Predstavljen dugo očekivani Sony 400mm F2.8 G MasterTM Prime objektiv

Novi super telefoto Prime objektiv sa velikim otvorom blende je najlakši na svetu u svojoj klasi, ima izvrsne AF performanse, inovativni optički dizajn i izuzetan kvalitet fotografije

Sony SEL400F28GM objektiv (2)

Kompanija Sony predstavila je dugo očekivani FE 400mm F2.8 GM OSS super telefoto Prime objektiv sa velikim otvorom blende (model SEL400F28GM).

Kao rezultat obimnog istraživanja i testiranja, novi Sony FE 400mm F2.8 GM OSS objektiv je prvi super telefoto Prime sa velikim otvorom blende koji se pridružio E-mount seriji. Ovaj uzbudljivi novi objektiv stvara fotografije neverovatnog kvaliteta, ima izvanrednu brzinu fokusa i preciznost uz najmanju težinu u svojoj klasi[i] i izuzetno uravnotežen dizajn. Idealan je izbor za fotografisanje profesionalnih sportova, divljeg života i prirode. Savršena je dopuna širokoj liniji Sony E-mount kućišta velikih brzina u koje spadaju α9, α7R III i mnogi drugi.

Najlakši objektiv na svetu-400mm F2.8 Prime sa idealnom ravnotežom za Monopod i ručno snimanje

Sa težinom od samo 2.897 grama, novi FE 400mm F2.8 GM OSS objektiv omogućava nivo prenosivosti i manevrisanja prilikom ručnog snimanja kakav nikad ranije nije postignut u objektivu te klase. Izuzetno mala težina objektiva je postignuta inovativnim optičkim dizajnom koji uključuje tri elementa od fluorita, sa manjim brojem elemenata raspoređenih na prednjem delu barela, kao i slobodnom upotrebom izdržljivih delova od legure magnezijuma.

Dodatno, više puta ponavljani terenski testovi i procene profesionalnih fotografa širom sveta uticali su na dizajn objektiva koji nema težak prednji deo, smanjujući tako inerciju koja se opire rotaciji i do 50% u poređenju sa SAL500F40G[ii]. Na ovaj način osigurano je brže i preciznije panoramno snimanje bez obzira na to da li se snima ručno ili uz pomoć monopoda.

Brz i precizan autofokus

Kako bi se najbolje iskoristila prednost rastućih brzina snimanja i fokusiranja najnovijih Sony fotoaparata, FE 400mm F2.8 GM OSS objektiv karakterišu dva novorazvijena XD (extreme dynamic) linearna motora visoke brzine koja vode fokus grupu objektiva, postižući i do pet puta poboljšane[iii] performanse praćenja predmeta u pokretu. Ove motore podržavaju posebno razvijeni algoritmi kretanja kako bi se minimizirao zaostatak i nestabilnost i kako bi se kontrolisali nivoi buke, što rezultuje izuzetno brzim, tačnim i tihim performansama autofokusa. Ovo omogućava objektivu da sa lakoćom snimi dinamične sportiste ili divlje životinje koje se brzo kreću.

G Master kvalitet fotografije i bokeh efekat

Član vodeće Sony serije G Master objektiva, novi super telefoto Prime objektiv velike blende karakteriše neverovatan nivo kvaliteta fotografije i detalja, sa izvanrednim kontrastom i rezolucijom koja se zadržava i na samim uglovima fotografije. Poseban optički dizajn uključuje tri elementa od fluorita koji pomažu da se smanji hromatska aberacija i potisne razlivanje boja. Objektiv je takođe premazan originalnim Sony Nano AR premazom koji suzbija sve neželjenje odsjaje i bljeskove.

Kao dodatak impresivnoj rezoluciji, objektiv ima i mehanizam kružnog otvora blende sa 11 segmenata za veoma prirodne i lepe efekte defokusiranja pozadine ili bokeh efekat. Svaki objektiv je, takođe, individualno testiran i podešen u fazi proizvodnje kako bi se dostigao najveći kvalitet fotografije, kao i bokeh efekat.

Novi FE 400mm F2.8 GM OSS objektiv je kompatibilan sa Sony 1.4c i 2.0x E-mount telekonvertorima, stvarajući izvanredne performanse fotografije na produženim žižnim daljinama[iv] zadržavajući brze i precizne AF performanse.

Izdržljivost, pouzdanost i kontrola

Kako bi izdržao teške uslove fotografisanja sportskih događaja ili divljih životinja, novi Sony objektiv FE 400mm F2.8 GM OSS je napravljen od izdržljive legure magnezijuma, i jakog, laganog oklopa od ugljeničnih vlakana. Objektiv je takođe otporan[v] na prašinu i vlagu, i njegov prednji element je premazan fluorom kako bi odoleo prljavštini i otiscima prstiju.

Takođe, prisutan je i veliki broj tvrdih kontrola na objektivu, uključujući i Full-Time DMF’prekidač koji istog trenutka aktivira ručni fokus. Takođe,dugmići za prilagođavanje zadržavanja fokusa na četiri različita mesta na barelu objektiva omogućavaju i lak pristup Eye autofokusu, a prsten za fokusiranje koji karakteriše Linear Response MF omogućava fin, responzivan ručni fokus. Novi objektiv takođe poseduje ugrađenu optičku stabilizaciju za dinamičku sportsku aktivnost i tri različita režimska podešavanja, uključujući i novo Mode 3[vi] podešavanje sa naprednim algoritmom koji obezbeđuje lakše kadriranje i prati subjekte u pokretu. Novi model poseduje funkcionalni prsten sa mogućnošću odabira Preset i Function[vii] podešavanja, što dodatno doprinosi prilagodljivosti jednog Sony objektiva po prvi put.

Objektiv FE 400mm F2.8 GM OSS ima i slot za filtriranje[viii] koji podržava ø 40.5mm ND i druge tipove filtera, kao i opcioni VF-DCPL1 Drop-in kružni polarizacijski filter. VF-DCPL1 filter može da se rotira kako bi se postigla željena polarizacija u objektivu.

α9 Sistemsko ažuriranje softvera za pružanje podrške FE 400mm F2.8 GM OSS[ix]

Najnovije sistemsko ažuriranje softvera (verzija 3.00) za α9 (ILCE-9) pruža podršku novom FE 400mm F2.8 GM OSS (SEL400F28GM) objektivu za optimizaciju performansi optičke stabilizacije fotografije i omogućava uzastopno snimanje sa praćenjem autofokusa čak i kad je blenda veća od F11.

Ažuriranje takođe obezbeđuje dodatnu opciju da se serijski broj fotoaparata unese u Exif podatke, što je mogućnost koju su profesionalni sportski fotografi i fotoreporteri zahtevali. Osim toga, nekoliko drugih aužuriranja α9 fotoaparata je implementirano sa novim firmverom, uključujući i unapređene brzine autofokusa u uslovima slabog osvetljenja, kao i performanse uzastopnog autofokusa kad se prati subjekt u pokretu, kao i smanjeni zaostatak kad je uključen blic.

Cena i dostupnost

Isporuka novog FE 400mm F2.8 GM OSS objektiva u Evropi će početi u septembru 2018. godine, po ceni od približno 12.000 evra, dok će opcioni Drop-in kružnog polarizujućeg filtera (model VF-DCPL1) stići u Evropu u decembru 2018. po ceni od približno 480 evra.

Snimak uređaja kao i testimonijal Nika Didlika i Boba Martina dostupni su na YouTube kanalu Sony Camera Chanel, a fotografije novog uzorka su objavljene u globalnoj Sony galeriji fotografija.

[i] U poređenju sa 400mm F2.8 objektivom za kamere sa formatom 35mm full-frame od juna 2018, Sony istraživanje.
[ii] Kad se upari sa α9 i VG-C3EM drškom za snimanje. U poređenju sa α99 II + SAL500F4OG, Sony testovi.
[iii] Kad se upari sa α9. U poređenju sa SAL300F28G2 koji je uparen sa α9 (preko LA-EA3), Sony testovi.
[iv] Maksimalni otvor blende sa 1.4x (SEL14TC) i 2.0x (SEL20TC) tele-konvertorima je F4 i F5.6 tim redom.
[v] Nije 100% otporan na prašinu i vlagu.
[vi] α9 softver mora biti ažuriran na najnoviju verziju kako bi se aktivirao Optical SteadyShot MODE 3 kad se objektiv koristi sa α9. Na Sony sajtu za podršku potražite informacije o kompatibilnosti kućišta fotoaparata.
[vii] Funkcije mogu biti zadate preko menija koji se nalazi na kućištu fotoaparata. Power Focus dolazi sa fabričkim podešavanjima. APS-C/Full Frame Select može biti dodat ažuriranjem α9 softvera na najnoviju verziju. Na Sony sajtu za podršku potražite najnovije informacije o funkcijama i kompatibilnosti sa kućištem kamere.
[viii] Običan filter je inicijalno instaliran na filter slotu. Filter je deo optičkog sistema objektiva, a bilo da je reč o normalnom ili kružnom polarizujućem uvek bi trebalo da bude na mestu kad se objektiv koristi. Uverite se da je filter instaliran pre memorisanja tačke fokusa za funkciju preset fokusa.
[ix] Sistemsko ažuriranje softvera za α9 je u planu u skorijoj budućnosti.

Za više informacija, posetite Sony sajt za podršku

O kompaniji Sony:

Sony je vodeći svetski proizvođač u oblasti audio, video, gejmerske, komunikacione, informacione i tehnologije snimanja, kako za potrošačko, tako i za profesionalno tržište. Svojim poslovanjem na polju muzike, filmova, interaktivne zabave kao i na Internetu, Sony ima jedinstvenu poziciju koja mu omogućava da bude lider na svetskom tržištu elektronike i zabave. U fiskalnoj godini do 31. marta 2018. godine, kompanija Sony je uspela da ostvari konsolidovani godišnji promet od približno 77 milijardi dolara.

Sony globalni veb sajt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *