Film Gde ići?

Japansko srpski festival filma

Peti, po sadržaju najambiciozniji JSFF (Japansko srpski festival filma), održaće se od četvrtka 6. do subote 8. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci.

Posetioce očekuje izazovan, konstruktivan, upečatljiv, žanrovski neograničen takmičarski i revijalni filmski program domaćih i japanskih kratkometražnih ostvarenja koja su odgovorila na ovogodišnju festivalsku temu “Vizija”.

45446718_1274972465976022_2936482948595056640_o
Kompleksnost ove teme uticala je na to da programski sadržaj bude sačinjen od mnogobrojnih aktivnosti koje bi sa različitog aspekta tretirale “Viziju”, publici približile temu i otvorile nove poglede na nju.

Prvi od tih sadržaja, kojim će JSFF biti svečano otvoren, biće multimedijalna grupna izložba autora ove dve zemlje koji su dali svoj neskromni umetnički doprinos i novu izražajnu dimenziju. U toku trodnevnog festivala, posetioci će moći da prisustvuju i tribinama na kojima će javne ličnosti diskutovati i izložiti koliko je ovaj fenomen bitan u njihovom ličnom i profesionalnom iskustvu. Na tribini “Vizija – napredak i opstanak” govoriće ličnosti sa domaće kulturne scene, a razgovori renomiranih reditelja na tribini “Vizija u kinematografiji: od ideje do realizacije”, uslediće nakon prikazavanja njihovih studentskih ostvarenja.

45646431_1277115029095099_4188816732602761216_n
Koliko je odnos na kulturnom i sociološkom planu napredovao za ovih pet godina između Srbije i Japana, posetioci će imati priliku lično da se uvere. Kroz filmski program moći će da vide gde je u očima srpskih i japanskih autora smeštena “Vizija” i šta za njih predstavlja. Program ovog malog jubileja kulturne razmene, upravo bi trebalo da odgovori na pitanje koliko je ova tema značajna za stvaraoca ili bilo kog pojedinca. Jedan od osnovnih motiva jeste da, kroz diskusije i umetnost, publika doživi podsticaj i da unapredi, probudi ili proširi sopstvene vizije.

Program je jednako namenjen onima koji redovno prate JSFF, prepoznajući sličnosti i razlike između dve kulture, kao i onima koji će ga prvi put posetiti i svojim prisustvom doprineti sazrevanju Festivala i kulturnog odnosa Srbije i Japana.

Japansko srpski festival filma (JSFF) je jedinstven festival kulturne razmene između Srbije i Japana koji se jednom godišnje održava u Beogradu i Tokiju u organizaciji udruženja CultCrave i Jugoslovenske kinoteke, sa ciljem da učvrsti odnose i ojača komunikaciju ove dve zemlje, promoviše autore i pospeši saradnju na polju produkcije.

Detaljan program uskoro!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *