Gde ići? Serije

KOKICE TERAPIJA #7: “Hang the DJ”, Black Mirror

Ponedeljak, 26. novembar 2018. u 19:00 // Klub Doma omladine Beograda

Ulaz je slobodan!

Projekcija epizode “Hang the DJ” iz serije “Crno ogledalo” (“Black Mirror”, r. Tim Van Patten).

KOKICE TERAPIJA je mesečni program Doma omladine koji se odvija drugu godinu za redom i trajaće od 17. septembra do 17. decembra 2018. godine. Program podrazumeva gledanje filma, potom razgovor o istom kada se upali svetlo, s predavačima koji su renomirani psihoterapeuti različitih škola i pravaca, sociolozi, reditelji, dramaturzi, umetnici.

Zašto “Kokice terapija”? Film nudi pitanja, preispitivanja, identifikaciju sa pričom ili likovima, može da probudi osećanja, saosećanja…Konačno, može i da da odgovore na pitanja poput ostalih tvorevina kulture: priča, pesama, bajki, mitova. Kako? Bilo da se radi o filmu koji oslikava neki istiniti dogadjaj, fantaziju ili imaginaciju scenariste/rezisera, on je pun predstava, često i simbola, nekad lakše uočljivih i prijemčivih za tumačenje, nekad datih u vidu zagonetke koju gledalac sopstvenim alatkama pokušava da razazna…Film je mogućnost upoznavanja sveta oko nas isto koliko i našeg unutrašnjeg sveta. S druge strane, ne zanemarimo i činjenicu da nekad scene iz filma “rade same” kao melem za neotkrivenu povredu koja boli. Film, kao i ostale tvorevine kulture, u zavisnosti od stepena psihološkog, emocionalnog, duhovnog i intelektualnog razvoja njegovog tvorca (ali i onog koji ga gleda), priča priču koja  dira, mami na preispitivanja, postavlja lična i kolektivna pitanja, putem datih simbola podstiče večitu igru svesnog i nesvesnog… Kada se ugase svetla u bioskopu, gledalac prvobitno razaznaje lica i predele, a onda, kao da je i sam saučesnik radnje koja se odvija na velikom platnu, počinje da se identifikuje sa junacima, da oseća, saoseća, zauzima stranu…navija, bori se…odustaje…Od snage i utemeljenosti njegovog Ja će zavisiti koliko će predstave filma poneti njega samog ili koliko će on sam nositi film snagama svog mišljenja, svojih osećanja…

Dodjite da zajedno vidimo šta ustvari gledamo!

07-Kokice-Plakat

Program KOKICE TERAPIJA je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Na trećem susretu u okviru programa KOKICE TERAPIJA (26. novembar 2018. u 19č u Klubu  Doma omladine Beograda) biće prikazana epizoda Hang the DJ” iz serije “Crno ogledalo” (“Black Mirror”, režija Tim Van Patten).

 Black mirror je naučno-fantastična antologijska serija čije su epizode smeštene u alternativnu sadašnjost ili blisku budućnost, a tehnologija diktira ljudsko ponašanje i stvara specifične društvene odnose. Epizoda Hang the DJ govori o potrazi za odnosom, ljubavlju, pomoću novih tehnologija koje su tu, kako da izaberu partnera, tako i da odrede vreme trajanja odnosa. Režija: Tim van Paten.

Film gledamo sa moderatorom Žanet Prinčevac de Villablanca, jungovskom psihoanalitičarkom  i  gošćom, Aleksandrom Stojaković, akademskom vajarkom.

 O moderatoru: Žanet Prinčevac de Villablanca, jungovska psihoanalitičarka i terapeutkinja

Profesionalni život ie započela u Institutu za mentalno zdravlje, jos dok je bila u edukaciji za zvanje jungovskog psihoanaliticara. Bila je predsednik Beogradskog analitickog kruga (2004- 2007.), jedan od osnivača i direktor škole koja je obrazovala jungovski orijentisane psihoterapeute,  predavač, supervizor i analitičar. Svoja znanja sticala je u Beogradu, u Londonu na superviziji kod Ann Alvarez, završni ispit je polagala u Cirihu, ispitivači su joj bili Mari Stajn i Mario Jakobi. Odrzala je brojna javna predavanja iz oblasti analitičke psihologije. Od 1999 godine vodi svoju privatnu praksu.

O gošći-predavaču: Aleksandra Stojaković, akademski vajar

Aleksandra Stojaković, rodjena u Beogradu 1974. Diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti, odsek vajarstvo, u klasi profesora Mrdjana Bajića.

Samostalne izložbe, “Druga smotra ljubavnih kolebanja”, galerija Doma omladine, 2009 godine u saradnji sa Predragom Kešeljem. “Slike”, Mikser House 2016 godine.

Učestvovala na više grupnih izložbi, dobitnik nagrade za crtež Bijenala studentskog crteža.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *