Film Gde ići? Nekategorizovano

Da li ste spremni za FEST?

Ovogodišnje izdanje FEST-a nudi reprezentativan presek filmova koji su obeležili proteklu produkcionu sezonu.

Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu, najavio je da odbor FEST-a od pre dva meseca radi u novom sastavu koji čine Dragan Karadžić, Dragan Jeličić, Miloš Đukelić, Damir Handanović i Ivan Karl, a glavni zadatak odbora biće da sistemski reši neke probleme na koje je FEST nailazio. Takođe je najavio da je Jugoslav Pantelić odabran za još jedan dvogodišnji mandat umetničkog direktora. Grad Beograd je ove godine izdvojio 35 miliona dinara za FEST, dok je na konkursu Ministarstva kulture odobreno 9 miliona dinara kao i prošle godine

Ivan Karl

Damir Handanović, direktor Cebef-a, najavio je da nas očekuje preko 500 projekcija u deset festivalskih dana, a Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a, najavio je čak 125 premijernih filmova. On je zaključio da je francuska kinematografija veoma zastupljena, sa čak tri ostvarenja u Glavnom takmičarskom programu, kao i da je ove godine značajan broj rediteljki prisutan u programu- dvadeset dve. Festival će otvoriti film Miljenica Jorgosa Lantimosa, dok će na zatvaranju biti prikazan film Oni (Loro) Paola Sorentina.

Damir Handanović

Ovogodišnji Glavni takmičarski program nudi 14 brižljivo odabranih filmova iz Velike Britanije, Francuske, Libana, Argentine, Irana, Australije, SAD, Hrvatske, Azerbejdžana, Slovenije, Rusije. Žiri u sastavu Bojan Vuletić, Milena Zupančić, Ioana Uricaru, Nada Šargin, Goran Bogdan odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga, najbolji debi i nagrada žirija. Najbolji film poneće nagradu Beogradski Pobednik.

Nagrade će se dodeljivati i u nacionalnoj selekciji, a o njima će odlučivati žiri u sastavu Lazar Bodroža, Daniel Rafaelić, Milan Marić, Wang Yao, Albert Wiederspiel. Nagrada Beogradski Pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, posthumno će biti dodeljena srpskom reditelju Dušanu Makavejevu, a Beogradski pobednik za dosadašnje stvaralaštvo biće dodeljen glumcu i reditelju Rejfu Fajnsu.

Gosti festivala biće ekipefilmova Crni anđeo, Posledice, Momci, Zavod, Brushalter, Divlji, Granice sveta, kao i filmova iz regiona Između dana i noći, Poslednji Srbin u Hrvatskoj, F20, Osmi povjerenik, Izbrisana, Sam samcat, Alexi, Skupaj… Film Bela vrana pored reditelja Rejfa Fajnsa promovisaće i svetski poznata glumica Adel Eksarčopulos.

Ovogodišnja novina je da se FEST sa takmičarskim programima vraća u svoj prvobitni dom- Kombank dvoranu (nekadašnju Dvoranu Doma sindikata). Kombank dvorana će ugostiti press centar, press konferencije i projekcije za novinare.

Karte za festival biće puštene u prodaju 9. februara. Karte za projekcije u Sava centru, Kombank dvorani i Domu omladine nabaviti i online putem Ticket vision-a (ex-Eventim). Cene karata kreću se od 250 do 400 dinara (500 dinara za oTvaranje i zatvaranje).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *