Umetnost

Proglašena najbolja fotografija na Sony World Photography Awards 2019

Ranko Đurović iz Srbije, dobitnik je Nacionalne nagrade za Srbiju i Crnu Goru na Sony World Photography Awards 2019. Đurovićeva fotografija „Sestre“ izabrana je kao najbolja fotografija u Otvorenom takmičenju, koju je snimio fotograf srpske ili crnogorske nacionalnosti, i koji živi u Srbiji ili u Crnoj Gori.

Nagrađena fotografija prikazuje dve sestre koje gledaju kroz prozor, dok je za odličan efekat korišćena kontrastna boja. Fotografija je snimljena u selu Ivanovo u Srbiji.

Foto: Ranko Đurović, “Sestre”, pobednička fotografija

Program Nacionalnih nagrada, kao deo prestižnog i priznatog takmičenja Sony World Photography Awards, demonstrira posvećenost kompanije Sony negovanju fotografskih talenata, prepoznajući rad lokalnih fotografa i promovišući ga na globalnom nivou.

Kao dobitnika nacionalne nagrade, kompanija Sony nagradila je Ranka Đurovića najnovijom digitalnom opremom za snimanje. Pobednička fotografija biće predstavljena u okviru izložbe Sony World Photography Awards 2019 u Londonu od 18. aprila do 6. maja i objavljena u Knjizi nagrada za 2019. godinu.

Foto: Martin Stranka, “Sanjari i ratnici”, Češka

Osim Đurovića, objavljena su imena svih 62 pobednika u kategoriji Nacionalna nagrada, kao i imena pojedinačnih pobednika u 10 kategorija u okviru Otvorenog takmičenja. Fotografije koje su ušle u uži izbor u Profesionalnom i Studentskom takmičenju biće objavljene 26. maja, dok će sveukupni pobednik, kao i pobednici Profesionalne kategorije biti proglašeni 17. aprila.

Pogledajte neke od fotografija:

Foto: Karol Parija, “Otvoreni toalet”, Francuska
Foto: Kristi Li Rodžers, “Harmonija”, SAD
Foto: Nikola Boaje, “Žena u venčanici”, Francuska
Foto: Pan Jianhua, “Senka igre lutaka”, Kina
Foto: Rejčel Li Lam Lai, “Božur i lišće”, Hong Kong SAR
Foto: Ričard Anset, “Grejson Peri – rođenje”, Velika Britanija
Trejsi Lund, “Podvodni Ganet”, Velika Britanija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *