Film Gde ići? Umetnost

BIF Beogradski irski festival 9-17 mart

Ako volite Irsku i njihovu kulturu, onda je Beogradski irski festival za vas! BIF je jedan od najbrže rastućih festivala u Srbiji sa preko 50 događaja na otvorenom i zatvorenom. Festival počinje 9. i završava se 17. marta na Dan svetog Patrika.

Izložba ,,Hrišćanstvo u Irskoj i u Srbiji” je izložba na otvorenom koja će biti dostupna publici tokom marta, predstavlja primere i značenja hrišćanskih građevina i simbola u crkvenoj umetnosti u Irskoj i Srbiji. Uprkos veoma različitim kontekstima u prošlosti kao i velikoj udaljenosti, gde je jedna država ostvro okruženo okeanom a druga bez pristupa moru ali pozicionirana na jednom od najznačajnijih evropskih raskršća, na prikazanim fotografijama možemo naći velike sličnosti u arhitekturi manastirskih kompleksa, kula i zvonika, kamene plastike, isposnica i skitova, iluminiranih knjiga, nakita. Sve to upućuje na trans-evropske uticjaje hrišćanstva u toku srednjeg veka (5.-15. vek). Neki simboli, kao što je keltski krst (sa kružnom pozadinom), neverovatno podsećaju na pravoslavni ravnokraki krst koji je u srpskom pejzažu opšteprisutan.

Nesvakidašnji zvuk, intimni tekstovi, melodična muzika i harizmatična pojava svakako su prvi utisak o bendu Irish Stew. To je ono što ih nakon prvog slušanja povezuje sa publikom svih generacija. Njihova sposobnost da na đuskanje nateraju i “slučajne prolaznike” na svojim koncertima i tome čete moći da prisustvujete 9. marta u 20:30 u Centru za kulturu ,,Božidarac”.

Ove godine BIF ponosno predstavlja poznatog irskog reditelja Lenija Abrahamsona (Film ,,Room” koji je nominovan za Oskara 2016) koji će biti jedan od glavnih gostiju festivala. Njegov film ,,The Little Stranger” će otvoriti program u Kinoteci. Hranitelj, Majkl Unutra, Crna ’47, Tihi Čovek, Glas su još neki od filmova koje možete pogledati od 12. do 17. marta u Kinoteci.

Narodni muzej, koji je od skoro opet otvoren, biće osvetljen zelenim svetlom na Dan Svetog Patrika (17. marta). 

Srećan Dan Svetog Patrika i vidimo se na festivalu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *