Zdravo telo

Magnetrans – dobro delo za um i telo

O magnezijumu i njegovom značaju u svakodnevnoj ishrani dugo se nije pričalo. Nekako su uvek u fokusu bili kalcijum i različite grupe vitamina. Međutim, danas je magnezijum u centru pažnje i to sa punim pravom jer spada u grupu „7 veličanstvenih“, zapravo on je jedan od 7 esencijalnih
makroelemenata. Esencijalni znači da je neophodan za život i normalno funkcionisanje organizma, ali i da ga moramo svakodnevno unositi ne bi li sačuvali i unapredili svoje zdravlje.

Koje su najvažnije funkcije magnezijuma u našem organizmu?

Magnezijum je uključen u više od 300 enzimskih reakcija u organizmu koje za svoj primarni cilj imaju metabolizam hrane i produkciju energije. Pored toga, magnezijum učestvuje u sintezi proteina i masnih kiselina, sintezi i reparaciji molekula DNK i RNK, a nezaobilazan je kofaktor u prenošenju nervnih impulsa kroz nervno i mišićno tkivo, naročito srčani mišić. Zajedno sa kalcijumom i vitaminom D učestvuje u izgradnji koštanog tkiva. Imajući sve navedeno u vidu, sprovedene su opsežne kliničke studije koje su dokazale efikasnost magnezijuma u prevenciji i tretmanu širokog spektra oboljenja, ali i kao nezamenljivog dodatka svakodnevnoj ishrani u smislu zdravih životnih navika i boljeg funkcionisanja organizma na dnevnom nivou, ali i noćnom nivou, tokom sna.

Unosimo li dovoljno magnezijuma ishranom?

Odgovor je kratak: Ne. Zahvaljujući industrijalizaciji u proteklih 100 godina, kao i velike upotrebe pesticida i veštačkih đubriva na bazi fosfata, magnezijuma sve manje ima u zemljištu, a shodno tome i u biljkama koje su njegov glavni izvor. Smatra se da je više od 60% stanovništva u većem ili manjem deficitu sa unosom ovog minerala. Srećom, organizam ima više regulatornih mehanizama da sačuva depoe magnezijuma, pa su klinički znaci deficita retki. Ali postoje vrlo osetljive grupe kojima preti opasnost od deficita i koji bi obavezno morali da uzimaju dodatne količine magnezijuma. To su pre svega osobe sa nekim zapaljenskim bolestima creva (Kronova bolest, IBD) gde nema adekvatne apsorpcije magnezijuma, zatim osobe sa bubrežnom insuficijencijom gde se magnezijum pojačano
gubi, dijabetičari i naročito stariji od 50-60 godina jer su kod njih deficiti izraženiji. Za magnezijumom prosto vape osobe koje su pod hroničnim psiho-fizičkim stresom, koje ispijaju puno kafa i gaziranih napitaka, dame sa obilnim menstrualnim ciklusima.

Kada nemamo dovoljno magnezijuma u organizmu prvi simptomi su uznemirenost, sindrom nemirnih nogu i pojava grčeva, pojava nesanice i problema sa spavanjem, hronična malaksalost i umor, pa čak i poremećen srčani ritam. Dakle, moramo misliti na vreme i ne dozvoliti da uđemo u
deficit. Obzirom da u svakodnevnoj ishrani nemamo dovoljno magnezijuma, suplementacija je neophoda.

Da li je svaki magnezijum podjednako dobar?

I ovde je odgovor kratak: Ne. Zašto? Zato jer nisu svi preparati podjednakog kvaliteta, sadržaja aktivne supstance i farmaceutskog oblika koji je pogodan za primenu. U našim apotekama se može naći Magnetrans, dodatak ishrani vrhunskog kvaliteta, proizveden u Nemačkoj, koji upravo zadovoljava sve gore pomenute kriterijume. Magnetrans je i jedan od preparata magnezijuma u koji stanovnici cele Evrope imaju najviše poverenja. Magnetrans u svom sastavu sadrži optimalnu dozu magnezijuma od 375 mg koja je TAMAN ZA SVAKI DAN. Preparat je u vidu kesica sa praškom koji se direktno sipa na jezik, što je dobro zbog mogućnosti praktične primene uvek i na svakom mestu, bez vode, ali i zbog bolje resorpcije magnezijuma već na nivou usne duplje. Prijatnog je ukusa što je svakako dodatni plus.

Kome je Magnetrans namenjen?

Radi lakšeg pamćenja, podelićemo sve ciljne grupe na osnovu 4 glavnih područja primene:

  1. Sportisti i rekreativci: Magnetrans doprinosi boljem i efikasnijem stvaranju energije i kao takav se preporučuje nakon fizičkih aktivnosti. On omogućava brži oporavak organizma i smanjenje umora i iscrpljenosti. Sa druge strane sprečava pojavu grčeva u mišićima. Dakle, taman za sportski dan.
  2. Osobe sa oboljenjima srca i krvnih sudova, stariji i dijabetičari: Magnetrans normalizuje srčani ritam, snižava krvni pritisak i održava tonus krvnih sudova. Takođe doprinosi i regulaciji povišenog šećera, Taman bez šećeran.
  3. Za lepši pol: Magnetrans se uz kalcijum i vitamin D koristi u prevenciji osteoporoze, ublažava tegobe vezane za PMS i posebno se savetuje u trudnoći jer sprečava kontrakcije, snižava povišeni krvni pritisak i sprečava pojavu grčeva u nogama koji su izraženi kod trudnica. Ne treba zaboraviti još jedan blagotvorni efekat, a to je normalizacija probave, naročito u poslednjem trimestru trudnoće. Magnetrans – Taman za mamin dan.
  4. Svakodnevni stres, glavobolje i poremećaji sna: Magnetrans doprinosi smanjenju osetljivosti na svakodnevni stres i smanjuje učestalost glavobolja kod osoba sa migrenom. Dakle, za osobe sa povećanim psihičkim naporima, zaposlene, studente Magnetrans – Taman za stresan dan.

Kako se koristi Magnetrans?

Jednostavno, jedna kesica dnevno, direktno na jezik i to nam je taman za svaki dan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *