Umetnost

66. MARTOVSKI FESTIVAL: NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO

Dobitnica Nagrade za životno delo 66. Martovskog festivala je Bojana Andrić, dramaturg, scenarista, istoričar televizije, publicista.

Biografija: U igranom programu Televizije Beograd od 1971. kao dramaturg i urednik radila više desetina drama i dramskih serija. Od 1987. bavi se istorijom Televizije Beograd; od 1993. intenzivirala rad na osnivanju Muzeja televizije u Srbiji; od 1998. koautor programa “Teveteka”; od 2001. koosnivač i izvršni direktor prvog Međunarodnog festivala filmova o ljudskim pravima “Jedan svet” u Beogradu; od 2001. obnovila rad Redakcije za istoriografiju Televizije Srbije; od 2005. u penziji, ali ostala da radi autorski projekat “Trezor”, započet 2002.

Dela: Autor jedne radio i više TV drama, koautor TV drama i serija. Priredivač knjige “Antologije TV drame” i DVD izdanja “10 najboljih TV drama” i “Sećanje na nedužne žrtve”. Autor publikacije “Repertoar Redakcije dramskog programa TVB od 1958. do 1983”, autor knjige “Vodič kroz produkciju Igranog programa TV Beograd”, koautor “Nisam gledao”. Urednik dve knjige iz edicije “Prilozi za istoriju TVB”. Autor ili urednik 13 izložbi iz istorije Televizije Beograd.

Priznanja: Godišnja nagrada RTB za 1991. “za iniciranje i realizaciju ideja o očuvanju dramskih i serijskih emisija Igranog programa TVB”. Nagrada za TV kritiku “Duda Timotijević” za 2003. za pregalački rad u seriji “Trezor”. Povelja Udruženja novinara Srbije 2008. za rad na očuvanju medijske baštine. Plaketa Jugoslovenske kinoteke za doprinos filmskoj umetnosti, 2014. Nagrada “Tanja Petrović” za izuzetan doprinos afirmaciji kulture i umetnosti, 2016. Nagrada za životno delo “Press Vitez”, 2017.

Obrazloženje umetničke direktore i Odbora Martovskog festivala o dodeli Nagrade za životno delo Bojani Andrić:

Bogatstvo koje leži u našim najdugovečnijim radijskim, televizijskim, filmskim i novinskim arhivama sabira mnoge decenije, nebrojeno ljudi, zapisa, istoriju nekoliko zemalja. Oni koji imaju prilike da se sa njim sretnu, po pravilu bivaju začuđeni da takve retkosti i vrednosti leže daleko od očiju i ušiju javnosti. I tada se budi zaštitnički nagon, pojačan samom propadljivošću medija, ali i varljivim ljudskim sećanjem, i nedostatkom sistemskog delovanja u pravcu ovog očuvanja. Jedan od glavnih zaštitnika tog našeg zajedničkog blaga i identiteta svakako je posvećena i požrtvovana Bojana Andrić, koja se tokom svoje karijere izražavala kroz pisanje, režiranje, uređivanje, započinjanje, istraživanje… Ona je jedinstvena pojava na našoj kulturnoj sceni: umetnik-baštinar, odlučni zanesenjak, diskretna heroina. Sa izrazitim stavom i pojavom, ali uvek u drugom planu, u funkciji priče koju posmatra, obrađuje i čuvajući stvara. 

I kao što i sam Martovski festival predstavlja veličanstveno vajanje u vremenu, i rad Bojane Andrić protegao se kroz decenije i prostranstva i predele Televizije Beograd, koja ona svojim zagrljajem čuva od nestajanja.  

Sonja Đekić, umetnička direktorka;

Odbor: Andreja Mladenović, predsednik;

Nataša Damnjanović,  Nenad PopovićIva Plemić Divjak i Vasilije Nikitović, članovi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *