Umetnost

DANAS POČINJE 66. MARTOVSKI FESTIVAL!

Martovski festival – 66. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 27. do 31. marta 2019. u Domu omladine Beograda, koji je i organizator događaja.

Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu i ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, susreti i razgovori sa gostima festivala, master-klasovi i drugi prateći programi.

Nova umetnička direktorka Martovskog festivala je rediteljka Sonja Ðekić, koja već više od decenije posvećeno radi na svojim dokumentarnim projektima, u višestrukim ulogama („Moj drug Srbija“ 2008, „KOSMA“ 2013, „Speleonaut/Pod kamenim nebom“ 2018). Ovi filmovi učestvovali su na preko 70 festivala i osvojili 15 nagrada.

Ove godine za takmičarsku selekciju prijavljeno je blizu 4000 domaćih i inostranih filmova.  Respektabilna ekipa domaćih filmskih profesionalaca odabrala je filmove koji se takmiče za Grand Prix festivala, u pojedinačnim katagorijama (uz nagradu ide i značajna podrška od 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosi, kao i za 4 strukovne nagrade – za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/muziku. Naši ovogodišnji selektori su: Jovana Nikolić, producentkinja, Čarna Manojlović, rediteljka, Marta Popivoda, filmska rediteljka i video umetnica, Ana Nedeljković, vizuelna umetnica, Nemanja Jovanov, filmski snimatelj, Kristina Đuković, dramaturg i Darko Lungulov, reditelj.

Gost 66. Martovskog festivala biće istaknuti jugoslovenski i hrvatski reditelj Lordan Zafranović, koji će našoj publici premijerno predstaviti svoje novo delo – polučasovni dokumentarni film „Duh vremena“ (Zeitgeist / Švajcarska; 2018, 28’) i svoje kratke filmove po ličnom izboru. Ostvarenje “Duh vremena” nastalo je na osnovu izložbe „Gradovi u pokretu“, koja kroz arhivsku foto-građu i dnevne listove prati svakodnevni život u Beogradu, Sarajevu, Istanbulu i Ankari, nakon raspada Otomanskog carstva. Autorka izložbe, scenaristkinja i producentkinja filma Nataša Mišković takođe će biti gošća Festivala. Ovo je njen prvi, a Zafranovićev stoti film.

Nakon izuzetnog prijema kod domaće publike koji je film Alesija Bocera (Alessio Bozzer) „Trst, Jugoslavija“ imao u završnici Martovskog festivala 2017. godine, novo ostvarenje ovog italijanskog reditelja pod nazivom „Zajednica“ (The Community / Italija; 2108, 62’) imaće srpsku premijeru na ovogodišnjem izdanju Martovskog. Naslanjajući se na tematiku prethodnog dokumentarca (koji je na zabavan način rekonstruisao nostalgičan period 70ih i 80ih godina prošlog veka, kada su Jugosloveni masovno odlazili u Trst u šoping i šverc), u svom novom delu Bocer, koji će biti gost festivala, bavi se najstarijom i najbrojnijom zajednicom u Trstu – srpskom pravoslavnom zajednicom. Kroz scene iz svakodnevnog života, upoznajemo se sa njihovim običajima i kulturom, nastalim u spoju dva sveta.

Višestruko nagrađivani filmski stvaralac i predavač na brojnim prestižnim univerzitetima, Audrius Stonis (Stonys), gost je 66. Martovskog festivala. Za svoj dokumentarni film Zemlja slepih iz 1992. godine dobio je nagradu „Feliks“ Evropske filmske akademije, a dokumentarac Ramin 2012. godine bio je nominovan za Oskara. Dobitnik je Nacionalne nagrade Litvanije za kulturu i umetnost. Stonis će posetiocima Martovskog festivala predstaviti retrospektivu baltičkog poetskog dokumentarnog filma i ostvarenje “Uspomena na putovanja u Litvaniju” nedavno preminulog velikana filmske umetnosti, Jonasa Mekasa.

Posle Sandensa, IDFA-e, Venecije i Lajpciga, novi film čuvenog ruskog dokumentariste Viktora Kosakovskog (Kossakovsky), biće premijerno prikazan i kod nas! „Akvarela“ (Aquarela / Velika Britanija, Nemačka, Danska, SAD; 2018, 89’) je izuzetno vizuelno putovanje kroz neuhvatljivu lepotu i sirovu moć vode. Od varljivog leda na Bajkalskom jezeru u Rusiji, preko Majamija i uragana Irme, pa sve do velepnih Anđeoskih vodopada u Venecueli, voda je glavni junak Akvarele. Film je nagrađen i Zlatnom zvezdom za najbolji dugometražni dokumentarni film na festivalu El Gouna 2018.

Iz Belgije nam stiže novo animirano ostvarenje kreativnog dvojca Eme de Svaf (Emma De Swaef) i Marka Džejms Rolsa (Marc James Roels)! Ovaj tandem proslavio se kratkometražnim filmom „Oh, Willy“, rađenim stop-animacijom, sa lutkama od vune, što predstavlja svojevrsnu retkost. Istom tehnikom nastao je i višestruki festivalski pobednik, neobičan i jedinstven film „Taj veličanstven kolač!“ (Ce magnifique gâteau! / Belgija, Francuska, Holandija; 2018, 44’). Naizgled nepovezane crtice iz života pet likova: kralja, sredovečnog Pigmeja, propalog biznismena, izgubljenog portira i mladog dezertera, ubedljivo nas uvode u fantazmagorični prikaz belgijske afričke kolonije sa kraja 18. veka.

U saradnji sa Martom Popivodom i Festivalom savremenog eksperimentanog izraza REZ (Teorija koja Hoda [TkH]) – predstavićemo rad kustoske platforme D’EST iz Berlina i njihov višegodišnji angažman u mapiranju ženskih i kolektivnih umetničkih pozicija koje reflektuju post-socijalistički kontekst kroz pokretne slike. Ulrike Gerhard (Ulrike Gerhardt), umetnička direktorka, i Naomi Henig (Naomi Hennig), urednica i koordinatorka D’EST-a, beogradskoj publici predstaviće odabrane radove i pokrenuti aktivan dijalog.

Nedavno nas je napustio veliki Dušan Makavejev (1932-2019), vrsni reditelj i poznavalac filma, koji je svojim radom zanavek zadužio srpski, jugoslovenski, evropski i svetski film. Iako Makavejeva fizički više nema među nama, sećanje na njega ne bledi. Naprotiv. Jače je nego ikad. S tim u vezi, a u čast ovog velikog filmskog vizionara, Martovski festival organizuje nesvakidašnji događaj: „Kino-klubaši u Jatagan mali“. Članovi čuvenog Kino-kluba „Beograd“ sećaju se filmskih početaka, najpre kroz reminiscencije na prvi (izgubljeni) film Makavejeva “Jatagan mala” (1953). Tokom spontanog razgovora, biće prikazano nekoliko kratkih ranih radova Makavejeva iz prve faze stvaralaštva.

Grad Beograd u okviru 66. Martovskog festivala predstavlja dokumentarni film o slavnom Nikolaju Petroviču Krasnovu, arhtekti koji ostavio značajan trag na izgled glavnog grada Srbije. Ostvarenje „Od dužnosti i zakletve ne odstupaj” (Rusija, 2018, 37’), u režiji Alekseja Burkina i Elene Gromove, imaće svetsku premijeru u Beogradu, uz prisustvo autora.

Festival nastavlja svoj produkcijski angažman na projektu „Srpski animirani film“ –  posle prvog, objavljen je i drugi DVD, 13 uzbudljivih animiranih radova nastalih u periodu od 1969. do 1977.  godine. Pored promocije ovog DVD izdanja, planirano je i predstavljanje DVD-ja „Nagrađeni“, koji donosi izbor od dvadesetak najboljih filmova nastalih na predmetu Animacija, Fakulteta primenjenih umetnosti. Urednik oba izdanja je naš poznati animator, likovni umetnik i pedagog Rastko Ćirić.

Dobitnica Nagrade za životno delo 66. Martovskog festivala je Bojana Andrić, dramaturg, scenarista, istoričar televizije, publicista. Ovo priznanje će joj biti uručeno na svečanom otvaranju festivala, 27. marta od 19 časova u Domu omladine Beograda.

Za svečano otvaranje 66. Martovskog planirano je i posebno gostovanje emisije „Trezor“, Redakcije za istoriografiju Radio televizije Srbije: svetska premijera dokumentarnog filma „Veliki pohod u Malu Sugubinu“ (Srbija, 2019, 60’), čiji su autori Božidar Kalezić, reditelj arhivskog filma, Živadin Mitrović, novinar i Bojana Andrić, autor „Trezora“.

Martovski festival tradicionalno je mesto susreta filmskih autora iz zemlje i inostranstva, producenata, distributera i predstavnika renomiranih filmskih festivala, novinara i kritičara, studenata i profesionalaca. To je mesto za promociju dokumentarnog, animiranog, kratkometražnog i eksperimentalnog filma, platforma za inspiraciju i razvoj novih ideja, kao i prilika za domaću publiku da pogleda uzbudljive, pažljivo odabrane aktuelne naslove, koje inače nema prilike da vidi u bioskopskoj ponudi.

Cena ulaznica ista je kao i prošle godine, 200 dinara, dok studenti filmskih akademija uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije. 

**********************************************

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival podržali: Italijanski institut za kulturu, Living Pictures, Alma Quattro, Miamiam restoran, Mezestoran Dvorište, Kafeterija, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

www.martovski.rs // info@martovski.rs  // facebook.com/MartovskiFestival // twitter.com/MartovskiF // www.instagram.com/martovskifestival

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *