Muzika

ZLATNE GODINE: NAJBOLJI MUZIČKI ALBUMI 20. VEKA #11

Ponedeljak, 15. april 2019. u 18:00 – Dom omladine Beograda//Glavni hol

CROSBY, STILLS, NASH AND YOUNG – “DÉJÀ VU”

JIMI HENDRIX EXPERIENCE – “ELECTRIC LADYLAND”

Ploče donose: Momčilo Rajin i Žikica Simić. Moderator: Dragan Ambrozić.

Predstavljamo neke od najvažnijih stranica rokenrol istorije! Ovoga puta ćemo vam skrenuti pažnju na Vudstok koji se desio leta 1969 godine, kao i dva ključna albuma koja su obeležila tu generaciju!

Dovoljno je reći da su Crosby, Stills, Nash and Young imali svoj drugi nastup u životu na Vudstoku, pa shvatiti koliki je značaj ove grupe bio u kontekstu hipi kontrakulture. Već na svom debi albumu “Crosby, Stills & Nash” iz 1969, predstavili su se kao kantautorska sila kakve do tad nije bilo: tri visoko-talentovana otpadnika – David Crosby iz The Byrds, Stephen Stills iz Buffalo Springfield i Graham Nash iz Hollies – ujedinili su se posle odlaska iz matičnih grupa, stvarajaći trio sa hitmejkerskim i umetničkim potencijalom kakvog nikog nije imao. Kad su dodali višestruko obdarenog Neila Younga u svoje redove, bili su spremni za remek delo kakvo je “Déjà vu” (1970), protkano pesmama za pamćenje, od “Almost Cut My Hair” do “Woodstock”. Prozračne vokalne harmonije sa prvog albuma dobile su na njemu novu gitarsku oštricu i dubinu značajnog programskog čina, na jednom od najznačajinih muzičkih dela svog vremena.

Jimi Hendrix je na Vudstok došao kao proslavljeno ime, za jedan od većih honorara. Poslednji, dupli album njegovog trija “Electric Ladyland” (1968) bio je i ostao cenjen kao njegov najambiciozniji poduhvat. Nekoliko numera za sva vremena, kao što su “Crosstown Traffic” ili “Voodoo Chile”, čine ovaj projekat klasičnim delom, a obrada Dylanove “All Along The Watchtower” postala je njhov najveći hit do tog trenutka. Ovo je bila vizionarska ploča na kojoj je Hendriksov trio još uvek svirao rok muziku, ali su se sa nje već videle drugačije mogućnosti koje je pružala fuzija sa drugim pravcima, pre svega fri-džezom. Ukoliko je ikad postojao fri-rok, najslavniji umetnik na električnoj gitari upravo ovde ga je predstavio svetu!

Ciklusom razgovora pod imenom „Zlatne godine“ želimo da ponudimo jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike XX veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima. Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *