Arhitektura

NOVO GRADSKO MESTO ZA OKUPLJANJE: PLATO KOD KULE BEOGRAD

Dizajn novog gradskog prostora u okviru Belgrade Waterfront-a inspirisan je umetnošću evropskih trgova, sa dodatkom specifičnih elemenata lokalnog nasleđa i tradicije

Beograd će uskoro dobiti novi, multifunkcionalni javni prostor u okviru Belgrade Waterfront-a, koji će moći da se koristi za svakodnevno opuštanje, ali i za organizaciju raznih kulturnih i zabavnih događaja. Odmah pored Save, kao deo Sava Promenade, plato ispred budućeg simbola grada, Kule Beograd, biće jedinstven otvoreni prostor predviđen da postane novo mesto okupljanja Beograđana i njihovih gostiju.

Život u uzbudljivom gradu poput Beograda otvara brojne mogućnosti za provođenje slobodnog vremena. Ovog puta, on će ponuditi nešto novo onima u potrazi za zabavom i izuzetnim vizuelnim doživljajem, koji uz to vole da borave pored reke. Plato uz Kulu Beograd će poboljšati kulturnu ponudu grada, kao multifunkcionalni prostor čiji će se sadržaji prilagođavati različitim sezonama, i koji će se koristiti za održavanje koncerata, festivala i drugih važnih događaja.

„Kada smo dizajnirali plato, bili smo inspirisani urbanom kulturom Beograda, ali i njegovim prirodnim okruženjem i dugom istorijom“, kaže Džon Vong, direktor kompanije SWA Group, koja je bila zadužena za dizajn projekta. „Ovaj grad privlači građane Srbije i Evrope svojom umetničkom i filmskom scenom već godinama“, dodaje Vong.

Plato će imati i zelenu zonu, u okviru koje će drveće i biljke biti posebno osvetljeni. Za ovaj opuštajući deo izabrane su višesezonske biljke, koje rastu u Beogradu i Srbiji, ili su kulture prilagođene za sadnju u našem području. „Trećina prostora je u zelenilu, praveći savršeno odmorište zaštićeno od sunca“, dodaje Vong.

Kombinujući modernu eleganciju sa bogatom tradicijom, ovaj arhitektonski poduhvat otvoriće novi svet mogućnosti za provođenje slobodnog vremena i u trenutku osvojiti srca Beograđana i njihovih gostiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *