Idea man

Dr Nele Karajlić – Šala kao odgovor na ljudsku nemoć

Dr Nele Karajlić, pisac dva bestselera ,,Fajront u Sarajevu” i ,,Solunska 28” dobitnik je nagrade ,,Momo Kapor”, što je još jedan od dokaza da se rokeri vraćaju štampanoj reči. Duhovito primećuje da se priključio Bobu Dilanu, kao rokeru koji je dobio nagradu za književnost. Po Neletu, Momo je neko ko je generacije činio plemenitijim, dok Nobelova nagrada nosi ime čoveka koji je osmislio sredstvo za masovno uništavanje.

Jednostavan i porodičan čovek, otac dvoje dece sreću pronalazi u sitnicama. Pevač je benda ,,Zabranjeno pušenje”, kompozitor, glumac, pisac i nekadašnji režiser u bivšoj Jugoslaviji. Tv serija ,,Top lista nadrealista” pored ogromne popularnosti, ostala je upamćena i po brojnim fazonima, aktuelnim i danas.

Koliko je teško biti roditelj i šta je pobednička formula u vaspitanju deteta? I kako deca umetnika u Vašem slučaju izaberu potpuno suprotne profesije?

Neke posebne formule nema. Ona je kao i u slučaju svih drugih važnih životnih stvari skrivena i morate da je prepoznate. Kada bi postojala formula, život bi bio dosadan. Ovako je uzbudljiv i nepredvidiv. A to, kako su naša deca izabrala svoj put, morate njih da pitate. Moja supruga i ja se u to nismo mnogo mešali. Zašto nisu nasledili oca? Znam samo da se u kući nikada nije potenciralo to čime se ja bavim. Oni su to saznavali postepeno, pa im je to na kraju ispalo nešto prilično normalno. Naravno, mnogo veću ulogu u njihovom odrastanju imala je Sanja. Ona je osnovni stub naše porodice.

Da li ste radoholik i gde je Vaša granica između rada, stvaralaštva i običnog privatnog života?

Ja nikada ne prestajem da radim i to moje ukućane najviše izluđuje. Takav mi je posao. Ne znam ja kada će mi na um pasti neki stih ili neka dobra rečenica. Kada bih uspeo da zaustavim misli, verovatno bi imao vremena i za odmor.

Umetnički brakovi imaju šanse da budu bolji od ostalih jer im umetnost vraća pozitivnu energiju koja obitava u porodici, da li je to i Vaš slučaj?

Nisam siguran u to da bi umetnički brak trebalo da bude uzbudljiviji od braka, recimo, inžinjera. Ljudi nose u sebi vedrinu ili je ne nose, bez obzira čime se bave. Čak šta više, većina umetnika je upravo suprotna onome kakvi se predstavljaju u javnosti. Veseli i vedri ljude koje poznajem nemaju veze sa šou biznisom. Uvažavanje svakoga u porodici, bez obzira na njegovu profesiju, je stvar koja bi trebalo da se podrazumeva. To je jedan od osnovnih uslova da se sklopi mozaik koji čini stabilnu porodicu.

Koliko je Beograd Vaš grad i šta je ono što u njemu najviše volite?

Beograd je grad kojeg, i pored svih njegovih mana, izuzetno volim. Volim ga zato što je to grad koji je otvoren, koji prima, i u kome se osećam slobodno i da mislim i da govorim. Beograd je grad u kome su sva iznenađenja moguća. Da nije tako, ja ne bih živeo u njemu.

Ostatak intervjua pročitajte u Aha magazinu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *