Zdrava psiha

Kako pomoći sebi da ne sagorimo

Kao posledica mentalne, fizičke i emocionalne iscrpljenosti, preteranog rada, konfliktnih situacija u životu tokom kojih osoba doživljava hroničan stres i oseća nezadovoljstvo, javlja se sindrom sagorevanja(eng. Burnout syndrome).

Koji fizički i emocionalni simptomi su vidljivi i mogu dovesti u direktnu vezu sa ispoljavanjem sindroma sagorevanja? Kako se manifestuje u radu?

Od fizičkih simptoma javljaju se glavobolja, zamor, malaksalost, dijareja, povraćanje, povišen krvni pritisak, ubrzano lupanje srca, aritmije, poremećaji spavanja(teškoće pri uspavljivanju, prerano buđenje, često buđenje noću), stomačne tegobe, bol u leđima, hronični neodređeni fizički bolovi, prekomerna telesna težina ili mršavljenje, povišeni šećer u krvi, pad imuniteta, gubitak seksualnog interesa, osećaj gubitka snage…

Tatijana Pantelić
Master psihologije

Koliko je ovaj proces povezan sa strukturom ličnosti?

Uzimajući u obzir to da do sindroma izgaranja na poslu ne dolazi kod svih osoba koje se bave istom profesijom, pod istim uslovima, izložene svakodnevnom stresu, konfliktima i napornom radu, dolazimo do toga da su mu više sklone osobe sa određenim predispozicijama.

Koje metode samopomoći predlažete?

Preporuka je da opazimo koliko smo izloženi stresu i koje su njegove posledice, da obratimo pažnju na spomenute simptome i faze sindroma sagorevanja i naučimo da ih prepoznamo.

Maria Cerovina Marković

Ostatak teksta možete pročitati u štampanom izdanju Aha magazina.

Maria Cerovina Marković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *