Nekategorizovano

U borbi protiv bola: Miloš Makarić

U razgovoru sa Milošem Makarićem otkrivamo kako trajno rešiti problem bola menadžerskog sindroma. Uz pomoć vrhunskih stručnih timova i savremenom opremom (laseri, magneti, sobe za masažu, ultrazvuk, kao i prostorije za kinezoterapijsko vežbanje i istezanje, ali i uz pomoć personalnog fizijatra i ortopeda), možete potpuno promeniti kvalitet svog života, osloboditi se bola i naučiti da prepoznate znake koje vam šalje organizam i na vreme pronađete svog ličnog fizioterapeuta. Tu ćete naučiti kako da održavate telesnu težinu, kako da preventivno utičete na svoje zdravlje i efekat rada i kako da u svom biznis-planeru izvdojite vreme za sebe…

Kako prepoznati menadžerski sindrom, koji je bolest modernog doba?

Novi način života koji podrazumeva beskrajno duge sastanke, dugo sedenje u kancelariji za računarom, provođenje vremena u automobilu „drži“ naše telo u potpuno nepravilnom položaju. Sama činjenica da u Srbiji već postoji stotinak škola i fakulteta koji edukuju i pripremaju mlade ljude za različite profile menadžera, najavljuje da će zemlja kontinuirano imati nove armije ljudi koji su prinuđeni da rade svoj posao sedeći više od osam sati dnevno. Reč je o fenomenu gde je putem sistematskih pregleda potvrđen poražavajući podatak gde se 1 od 10 pacijenata redovno bavi nekom fizičkom aktivnošću, dok ostali tvrde da za to nemaju vremena. U pitanju je verovatno nedostatak odgovornosti za sopstveno zdravlje koje se pravda nedostatkom vremena. Sa kulturološkog aspekta možemo da primetimo da preventiva nije nešto što prepoznajemo kao dobro za sebe.

Šta je menadžerski sindrom?

Danas veoma česta pojava, menadžerski sindrom je složeni zdravstveni problem. Prate ga: povećana telesna težina, srčane tegobe, povišen krvni pritisak, holesterol, ali i mnogi drugi zdravstveni problemi kao posledica stresa. Problem broj jedan je cervikalni sindrom. On predstvalja bol u predelu vrata i javlja se zbog nepravilnog položaja kičme i oslabljene okolne muskulature. Dugotrajan i prinudan položaj sedenja zamara naše već slabe mišiće i tako dolazi do krivljenja, a samim tim dovodi do stvaranja novih kompezatornih položaja sedenja koji su štetna za naša leđa.  Klinička slika je bol, ograničenost ili nemogućnost pokreta, stvaranje vazospazma i fibromijalgija. Ovu kliničku sliku prate vrtoglavica, treptanje ispred očiju, žarenje i bol niz ruku. Na bol u vratu pre ili kasnije se nastavlja bol u leđima.

Kako se leči?

Na početku je neophodno medicinski definisati eventualni problem kako bi se tačno znalo koje mišiće treba jačati, koje istezati i koje su to aktivnosti koje rešavaju vaš problem. Ni za jedan sport se ne može reći da je štetan, ali kod menadžerskog sindroma nisu svi sportovi blagotvorni. Tenis je aktivnost sa mnogo rotacija kičmenog stuba i to može izazvati problem kod neutreniranih osoba. Trčanje je odlično za kondiciju, ali je praćeno stalnim sabijanjem kičmenog stuba, pa ako osoba koja trči već ima problem iz spektra cervikalnog ili lumbalnog sindroma, oni će sigurno biti uvećani. Plivanje je apsolutno preventiva svakog problema vezanog za lokomotorni sistem jer angažuje svu muskulaturu pa tako jača i isteže sve mišiće leđa. Izdvojio bih i joga vežbe koje su izvanredne za kičmeni stub jer su to vežbe istezanja bez naglih pokreta i rotacija. Pored vežbanja,  preventivna masaža je nešto što bi i najmanji početak spazma i nelagodnost saseklo u korenu.

Kada je evidentan bol u pitanju, šta je Vaš predlog? Kako ga rešavate?

Problem bola u leđima je rešiv samo uz uporne i duge kinezoterapije i različite fizikalne procedure, kao što su magnet, laser, ultrazvuk, elektroterapija. Oni mogu efikasno i brzo da smanje osećaj bola, ali ne rešavaju suštinski problem. Bol se relativno lako uklanja fizikalnim procedurama, ali je bol samo poslednji simptom dubljeg problema čije rešenje zahteva promenu načina života — doživotno redovno vežbanje. Zdrav život i pojačana aktivnost jesu dobra preventiva za svakog ko se bavi statičnim poslom, ali vam u tome najbolje može pomoći FIZIO CENTAR koji vodi računa o svojim klijentima. FIZIO CENTAR svakom članu pruža mogućnost besplatnog pregleda koji sprovodi tim stručnih fizioterapeuta, ortopeda i specijalista fizikalne medicine, gde dobijate najbolji mogući program za rešavanje svog problema.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *