Dobra hrana

Jedi, radi, voli

Ljubica Erkić je napravila svoju proizvodnu priču naizgled veoma jednostavnu, odlučivši da napravi svoj brend i radi u ličnoj proizvodnji. Priča o Pastai testenini je veoma posebna, to je spoj tradicije, ukusa, iskustva, ali i eksperimenta koji savremenoj ženi treba da olakša svakodnevno spremanje hrane na brži i još ukusniji način. Ova testenina u kuhinju vraća zdrave sastojke, ona je dobra osnova za svako jelo, nije potreban recept već samo mašta i kreativnost. Pastai je više od zdravog obroka i divnog ukusa, to je hrana koja se brzo vari, kojoj se radujemo jer širi pozitivne misli, a kakve su ti misli — takav ti je život. To je i bila Ljubičina početna ideja, a Pastai je testenina koja se voli.

Kako su nastale proizvodnja i priča o Pastai-ju, a kako toliko različitih ukusa i oblika?

Uvek u životu sve kreće od nezadovoljstva i želje da se nešto promeni. Tako je bilo, barem u mom slučaju. Imala sam savršen posao, dobru platu, ali i ogromno nezadovoljstvo i stres. Posle porođaja sa drugim detetom, obaveštavam porodicu da se ne vraćam na posao i da želim da radim „nešto svoje“. Iako ne znam šta je „to nešto“, želim da pokušam i dokažem da ja to mogu. Postala sam privatnik, ne razmišljajući o novcu već tražeći izazov.

Ideja o Pastai testenini se rodila spontano jer su se u našoj kući oduvek spremali domaći rezanci. Sećam se bake koja je ručno seckala i pravila rezance za supu, široke rezance, flekice, mlince i taške. Pamtim sliku rasutih rezanaca na belom stolnjaku koji se prirodno suše. I sama sam kod kuće pravila domaću testeninu, znajući da našem tržištu nedostaje kvalitena neindustrijska testenina. Zato je nastao Pastai.

Dve godine sam pripremala proizvodni pogon, upoznavala se sa tehnologijom izrade, raznim pravilima i konačno isprobavanjem recepture. Po struci sam industrijski inženjer. Uz želju, volju, viziju i pomoć dragih prijatelja i stručnjaka, jer nisam imala dodir sa tehnologijom, uspela sam da razvijem paletu od preko 20 različitih oblika i ukusa. 

Širok asortiman proizvoda smo grupisali u četiri kategorije: začinsku testeninu koja je obogaćena povrćem i začinskim biljem, vrlo intenzivnih ukusa omiljenih kod naših kupaca; testeninu od različitih vrsta žitarica (heljda, raž, spelta, ječam, ovas, proso i druge), kao i slatke testenine od čokolade, cimeta, limuna. Za hotele i restorane pripremamo svežu testeninu, kao što su raviole punjene pršutom i sirom, vrganjima, taljatele od spanaća i brojne druge oblike i ukuse koje u potpunosti ručno pravimo, te nam je proizvodnja ovih testenina i najzahtevnija. Danas nam je proizvodni kapacitet povećan u odnosu na prošlu godinu i sada iznosi čak 20 tona. 

U čemu je tajna brze pripreme Vaših testenina i koliko ima tradicije u specifičnim ukusima Vaših testenina, a koliko modernosti?

Od samog početka sam želela da naši proizvodi imaju što tradicionalniji način izrade koji je opet modifikovan i prilagođen današnjem načinu života i zahtevima kupaca. Tajna pripreme Pastai testenine od samo tri minuta je u potpuno prirodnim sirovinama koje koristimo. Pošto ne dodajemo razne učvršćivače, aditive i boje, naš proizvod u potpunosti zavisi od kvaliteta sirovina koje nabavljamo. Tu se razlikujemo od velikih industrijskih proizvođača koji uvek imaju identičan proizvod,  jer ujednačenost proizvoda dobijaju dodavanjem raznih aditiva. Zato se naša testenina i lakše vari jer ne stvara „težinu“ u stomaku.

Koju Vašu testeninu najradije volite da jedete?

Obožavam Testeninu od cimeta. Pošto ne sadrži šećere, može da se kuva i u slanoj varijanti. Volim da u potaž od bundeve stavim baš ovu testeninu, jedem je i u paradajz čorbi ili sa piletinom. A kada je slatko u pitanju, sa medom i orasima. Druga omiljena mi je Testenina sa peršunom i bosiljkom. Podseća na pesto sos, pa nju samo prelijem maslinovim uljem i dodam grilovano povrće.

Da li ste kuvarica, da li volite da kuvate i da li uživate u procesu kuvanja ili ne?

Obožavam da kuvam i eksperimentišem dok kuvam. Najveći užitak mi je da kuvam za porodicu i prijatelje, ali nažalost, nemam više toliko vremena kao ranije. Kada radim — radim spontano, bez žurbe i tenzije. Što bi rekli — s guštom!

Da li kao uspešna žena preduzetnik, imate vremena za sebe, za porodicu i kako provodite to vreme?

U početku uopšte nisam imala vremena jer ni posao nije bio baš najbolje organizovan. Nisam uspevala da odvojim bitno od nebitnog, sad je već lakše i trudim se da posle 17h budem kod kuće. Ponekad to nije izvodljivo, ali gledam da tako organizujem vreme. Dosta je teško, ali bez podrške ukućana ne bih ni mogla da se bavim ovim poslom. Slobodno vreme provodim sa porodicom i prijateljima na raznim druženjima i kratkim putovanjima.

Koliko ste zadovoljni reakcijom tržišta i kako vidite sebe i Pastai u budućnosti?

Izuzetno sam zadovoljna dobrom reakcijom tržišta i ponosna sam na to. To me motiviše da nastavim da se bavim ovim poslom i daje mi osećaj da sam na pravom putu. Ja od pre tri godine i ja danas se u mnogo čemu razlikujemo. Kroz posao sam naučila kako da se nosim sa stresnim situacijama, da pobedim određene strahove, da postavim granice. Izuzetno mi je drago što mogu da se nosim sa svim izazovima i učim i menjam se iz dana u dan. Vetar u leđa mi daje sve ono što postigli i stvorili. Pastai je još uvek mlada i mala firma sa velikim snovima. Ništa se ne može preko noći. Pastai u budućnosti vidim u novom i većem proizvodnom pogonu, finansijski stabilnu sa dobro organizovanim poslovanjem i, naravno, timom ljudi koji su zadovoljni svojim poslom.  



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *