Nekategorizovano

Kutak za nesputanu dečju igru u domu

Šest saveta koji će vam pomoći da svoj dom pretvorite u omiljeno igralište vaših najmlađih ukućana

Iako sve topliji i sunčaniji dani mame napolje, trenutna situacija nam baš i ne dozvoljava da u njima uživamo u potpunosti. To predstavlja poseban izazov porodicama sa decom – nije lako odobrovoljiti mališane da poštuju karantinska pravila i istovremeno im pružiti dovoljno zabave i stimulacije u zatvorenom prostoru. Ipak, da su dečji osmesi neprocenjivi i vredni svakog truda znaju i dizajneri enterijera u kompaniji IKEA, te su se s posebnom pažnjom posvetili idejama koje roditeljima mogu pomoći da u kući provedu kvalitetnije i opuštenije vreme sa svojim najmlađima.

Kuvanje uz igru sa malim šefovima

Klinci naprosto obožavaju da staju „u cipele“ odraslih i preuzimaju njihove uloge kada god se ukaže prilika, a kuhinja je mesto na kom se mogu najkreativnije družiti sa starijima. Kako bi se vaši mali pomoćnici osećali potpuno ravnopravno, dobra ideja je da im obezbedite pomične stepenice, zahvaljujući kojima mogu bez problema dohvatiti radnu površinu. Najmlađi šefovi kuhinje uživaće sigurno i u DUKTIG kuhinji, kao i u kuhinjskoj opremi koja je bezbedna po njihove prstiće. Inspiraciju za prve specijalitete na čije će spremanje mladi kuvari rado prionuti, potražite u MATVRA knjizi. Dok oni popunjavaju modle za kolačiće smesom koju ste zajedno pripremili, potrudite se da ih njihovi najdraži gosti na ručku – plišane zeke i mede – strpljivo čekaju za stolom.

Multifunkcionalni nameštaj koji zadovoljava više dečjih potreba

Uvek, a pogotovo sada kada najveći deo vremena provodimo kod kuće, važno je da imamo nameštaj koji može biti prilagodljiv različitim situacijama i potrebama svih ukućana, a naročito dece. Sto u dnevnoj sobi, recimo, može da postane odličan teren za interaktivne igre, posebno ako na njega stavite kolaž papire, cik-cak makazice i selotejp sa printom. Nakon što je kretivna sesija gotova, brzo i lako ćete posložiti materijale i alate ispod sofe u prostor za odlaganje, a površina stola je spremna da na nju stavite sveže ispečene kokice i udobno se smestite na kauč za gledanje filma!

Neka pod dnevne sobe postane najslobodniji prostor za igru

Sloboda i mašta kojoj deca ne poznaju granice traže i dosta fizičkog prostora u kome mogu da se nesputano kreću. Oslobodite im pod u dnevnoj sobi, a komade nameštaja poput tepiha proglasite džunglom ili velikim jezerom! Dozvolite im da vas uvuku u svet imaginacije i podsetite se zašto je detinjstvo carstvo u koje želimo svi želimo da se vratimo, s vremena na vreme.

Soba unutar sobe? Može!

Mališani vole da imaju sopstveni prostor za igranje i nije da im to možemo zameriti. Uz pomoć bočno, ali uspravno postavljene prostirke za jogu možete jednostavno opredeliti jedan kutak za njih, a oni će već znati kako da ga u svom kreativnom izrazu dožive kao svoju sobu unutar vaše. Postavljanje šatorčića takođe može da pomogne, a jastuci će poslužiti kao bezbedno skakalište ili građa za utvrđenje malih osvajača. Kada potroše višak energije na kikot i premetanje, spavaće mirno, a tada i vama ostaje dragoceno vreme za sebe.

Pozorište u kući

Kako su vam deca sada uskraćena za uživanje u predstavama sa svojim vršnjacima, možete im omogućiti da nastupe na improvizovanoj pozornici u kući i sami kreiraju željeni prolećni repertoar. Iskoristite zavese da pretočite sobu u pozorišnu scenu iza koje se za nastup spremaju vaši omiljeni mladi glumci i glumice. Zauzmite prve redove na kauču, a ako je publika kod kuće brojnija, privucite i stolice sa strane. Meke igračkice poput VANDRING UGGLA ili TITTA DJUR učiniće da prisustvujete maestralnoj izvedbi lutkarskog pozorišta! Dečji komadni nameštaj za igru, kao što je SPISIG, može se uz malo roditeljske mašte, transformisati iz kuhinjskog elementa u deo scenografije. Ne zaboravite da spremite dlanove za gromoglasan aplauz nakon što se svi akteri na bini poklone.

Čari igre na terasi

Ukoliko imate balkon ili terasu, to može biti prigodna kompenzacija za igru u prirodi, posebno ako deci obezbedite opremu po meri njihove razigranosti. Plastična koloritna stoličica i MAMMUT stočić pružiće im udobnost i stvaralačku inspiraciju, a vi ih lako možete prebaciti u neku od soba kada sunce zađe. Svoje crtalačke veštine rado će razvijati uz samostojeću tablu, a mlađi osnovci možda će iskoristiti priliku da povežu školu i igru pa uz osmeh vežbaju zadatke s kredom u ruci. Kako je najmlađima omiljena aktivnost traženja mesta za skrivanje, BUSA tunel bi mogao biti izvor njihove velike radosti, a onima koji najradije bosonogi skakuću po travi pravi užitak će biti prostirka koju možete instalirati na bilo koju podnu površinu.

Uz malo vaše volje i oslanjanje na saveznike iz IKEA asortimana, kuća nije tesna ni za vas ni za njih. Više ideja potražite na IKEA vebsajtu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *