Nekategorizovano

Arhitekta na vidiku

Ana Gligorijević, demonstrator na tri predmeta Kabineta za vizuelne komunikacije na Arhitektonskom fakultetu, ipak najpoznatija po svojim videima na Jutjubu putem kojih budućim studentima približava studije arhitekture, a studentima pomaže u rešavanju svakodnevnih problema koji se javljaju tokom studija, otkrila nam je kako provodi slobodno vreme, kako izgleda studentski život i koji su joj planovi za budućnost.

Otkud ti u arhitekturi?

Odmalena mi je kreativnost bila jača strana i znala sam da želim da se bavim nekim vidom umetnosti I stvaranja, čak mi je moja divna baba za 8. rođendan poklonila štafelaj, kako bih ostvarila tadašnji san o slikanju. Pred kraj srednje škole sam  razmišljala o glumi, modnom dizajnu i dizajnu enterijera, gde sam se ipak opredelila za enterijer, te sam odlučila da upišem Arhitektonski fakultet, koji pruža mnogo širi opseg znanja ali i granu profesije kojom bih jednog dana volela da se bavim.

A otkud na Jutjubu?

Zainterenovanost za fotografiju i snimanje videa takođe potiče iz mojih mlađih dana. Stalno sam fotografisala svoje igračke, pa i sebe i svoje drage ljude, dok u jednom trenutku nisam počela da snimam i recepte, a tad sam imala možda 9-10 godina. Stoga sebe u tom svetu vidim kao nešto potpuno prirodno i radim to iz velike ljubavi prema kameri. Početna ideja je bila da snimam putovanja, kao male emisije, ali kako ne putujem baš toliko često da bi kanal mogao da se bazira samo na toj vrsti sadržaja, počela sam polako i sa receptima, dnevnim vlogovima, skečevima itd.

Velika si inspiracija mnogim devojkama i momcima koji te prate na Jutjubu. Da li osećaš odgovornost prema svojim followerima i kakav je osećaj?

Naravno, neka vrsta odgovornosti mora da postoji, ne samo prema mlađoj publici koja to gleda, već i prema starijoj. Mislim da moramo da podstičemo jedni druge da budemo što bolji u tome što radimo, da ne budemo zavidni i gledamo u tuđe dvorište, već da prvo izgradimo svoje. Uvek mi bude drago kada dobijem poruke kako sam inspirisala nekoga, jer onda znam da je to što radim dobro.

Mnogi će reći da si devojka od stila, ukusa. Ko ti je inspiracija za odevanje, a ko i šta za snimanje?

Hvala pre svega. Po pitanju odevanja, odrastajući uz stariju sestru, imala sam mnogo prilika da je gledam kako se sređuje, šminka, oblači, tako da se moj modni stil razvijao pored nje i mame, a trenutno najviše inspiracije za svakodnevni izgled pronalazim na Instagramu, gde pratim veliki broj stranih blogerki. Za snimanje je to malo drugačije, s obzirom na to da postoji velika količina sadržaja, pa se trudim da sve na najbolji način uklopim, ali za dnevne vlogove obožavam Emelie Lindmark – Emitaz.

Demonstrator si na tri predmeta na prvoj godini studija. Da li ti se sviđa rad sa studentima i da li imaš želju da ostaneš na fakultetu?

Da, to je nešto sam započela već posle svoje prve godine. Volim da pomažem studentima, jer znam kako je to biti prva godina, kada te sustigne šok od jačine tempa rada, tako da je taj rad sa njima nešto što me baš usrećuje, ali za sada ne osećam potrebu da ostanem na fakultetu.

Studije arhitekture zahtevaju puno vremena, i osim učenja, i dosta rada. Kako uspevaš u sve to da ubaciš i sate snimanja i editovanja videa. Šta ti daje snagu da snimaš?

Istina, ali kako ja to volim da kažem – za stvari koje volimo se uvek nađe vremena i to je stvarno tako. Mislim da svaki student treba da pronađe nešto u čemu uživa van fakultetskih obaveza, a za mene je to definitivno snimanje.

U svojim videima često kuvaš i pripremaš ukusne i zdrave obroke, deserte i grickalice. Šta najviše voliš da spremaš i koji bi recept podelila sa nama?

U poslednje vreme obožavam da pravim razne varijacije palačinki, mafina i salatica, a već neko vreme su mi omiljene zdrave palačinke. 

Zdrave palačinke
Recep: Zdrave palačinke (ovim redom): 
-2 jaja
-2 banane
-1 šolja ovsenih pahuljica (usitnjenih)
-kašičica soli
-½ kašičice sode bikarbone
-cimet (po želji).
Izmiksam sve u blenderu i pržim ih na blagoj vatri na puteru. Za serviranje koristim voće, crnu istopljenu čokoladu ili džem.

Stekla si 20 hiljada pratilaca. Kakav je osećaj imati toliko ljudi iza sebe?

Mnogo sam srećna! Iako mi brojke ne znače u pogledu motivacije i truda, kada se zaokruži na neki malo veći broj postoji taj osećaj podrške i znate da sve što radite ipak ima neki pozitivan uticaj na ljude.

Treća si godina. Završna godina osnovnih studija. Kakvi su ti planovi za kasnije? Da li planiraš da ostaneš u Srbiji?

Najverovatnije ću upisati master studije ⸺ projektovanje u Beogradu, ali se iskreno nadam da ću uspeti da odem u inostranstvo, barem na nekoliko meseci, na studentsku razmenu. Mislim da su za svakog arhitektu putovanja veoma bitna, tako da bih volela da provedem neki deo svojih studija u drugoj državi.

Za kraj, koji savet bi dala nekome ko se sprema da upiše Arhitektonski fakultet?

Budite vredni i radite redovno jer je to jedini način da sve postignete sa dobrim rezultatima. Ne slušajte priče kako je nemoguće položiti neki ispit, jer je sve moguće samo ako se potrudite. Shvatite fakultet ozbiljno, ali nemojte da dozvolite sebi da izgubite zdravlje zbog istog.

Šta je ono što te nismo pitali, a želela bi da nam kažeš?

Pošto obožavam da putujem i istražujem nova mesta, mogu samo da dodam da jedva čekam da opet budemo u mogućnosti da idemo gde želimo i uživamo kao pre, jer je to nešto što mi trenutno najviše nedostaje. Najveću inspiraciju i motivaciju dobijam na putovanjima, a omiljeni su mi italijanski i španski gradovi.

Tekst: Mrđan Keković
Foto: Lična arhiva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *